TehnoȘtiri

CREAREA UNEI HOLOGRAME 3D CU AJUTORUL UNDELOR SONORE

(c) Ryuji Hirayama, University College London

Cercetătorii au folosit ultrasunete pentru a crea obiecte care levitează în încăperi aglomerate cu scopul de a crea afișaje asemănătoare hologramelor. Deși o astfel de levitație acustică era practică în trecut doar în spații goale, un nou algoritm poate reajusta rapid undele sonore atunci când acestea întâlnesc un obstacol pentru a menține obiectul în aer.

Undele sonore sunt compuse din particule de aer care se deplasează împreună. Dacă sunt manipulate în mod corect, ele pot ridica și muta obiecte. Cu toate acestea, dacă undele sonore întâlnesc un alt obiect care le reflectă sau le împrăștie, obiectul care levitează se poate prăbuși.

Anterior, Ryuji Hirayama și colegii săi din cadrul Colegiului Universitar din Londra au folosit undele sonore pentru a face o serie de mărgele să leviteze cu scopul de a crea forme 3D plutitoare. În prezent, ei au dezvoltat o tehnică de calcul care le permite să leviteze și să manipuleze obiecte aflate deasupra suprafețelor accidentate și în apropierea altor obstacole.

Hirayama și colegii săi au folosit 256 de difuzoare mici dispuse într-o grilă și ultrasunete de formă precisă pentru a face diferite obiecte să leviteze. Un algoritm a ajustat rapid forma pentru a menține levitația atunci când undele sonore întâlneau obiecte care, de obicei, provocau împrăștierea acestora, precum un perete sau o plantă de apartament.

Cercetătorii au demonstrat tehnica prin imprimarea 3D a unui iepure mic de plastic și levitarea unor obiectele din apropierea acestuia. În cadrul unui experiment, aceștia au făcut ca mărgele iluminate să zboare în jurul iepurelui sub forma unui fluture, ale cărui „aripi” ar putea fi controlate prin mișcarea degetelor unui cercetător.

În cadrul altui experiment, cercetătorii au levitat o bucată de material aproape transparent deasupra iepurelui și au făcut-o să se învârtă în timp ce un proiector a redat imagini ale iepurelui pe ea. Rezultatul a fost o hologramă de iepure 3D care plutea deasupra omologul său din plastic.

De asemenea, oamenii de știință au levitat și o picătură de vopsea peste un pahar cu apă. Astfel, ei au demonstrat faptul că algoritmul lor funcționează chiar și atunci când obiecte care își pot schimba forma levitează deasupra unei suprafețe care se poate mișca în timp ce reflectă sunetul.

Bruce Drinkwater din cadrul Universității din Bristol, Marea Britanie a declarat faptul că noua tehnică ar putea fi folosită pentru a proiecta informații în cadrul expozițiilor din muzee ​​sau în domeniul publicității. „Aceasta ar putea fi folosită și în inginerie chimică: unde sonore ar putea fi utilizate pentru a amesteca materiale fără ca nimeni să fie nevoit să le atingă. Noua metodă pare să fie mai robustă decât cele anterioare, așa că aceasta ar putea face levitația acustică practică într-un mod mai larg”, a adăugat el.

Hirayama a declarat faptul că, până în prezent, el și colegii săi au luat în considerare doar levitația acustică în spații umplute obiecte care împrăștie sunetul și care nu se mișcă deloc sau se mișcă doar în câteva moduri previzibile, precum o mână care încearcă să atingă o hologramă aflată în levitație. Următorul lor obiectiv este să perfecționeze manipularea obiectelor în aer atunci când toate obiectele din cameră se mișcă în moduri neașteptate și neprevăzute.