TehnoȘtiri

DISPOZITIVELE iPHONE VOR TREBUI SĂ UTILIZEZE ÎNCĂRCAREA USB-C PÂNĂ ÎN ANUL 2024

(c) Tony Webster / Flickr

Uniunea Europeană (UE) a ajuns la un acord care va face din standardul USB-C să nu mai fie doar o comoditate, ci o cerință obligatorie pentru iPhone-uri și toate celelalte telefoane mobile, până în toamna anului 2024. Planul se extinde și la dispozitivele electronice de consum suplimentare care utilizează încărcarea prin cablu, inclusiv camere digitale, tablete și, la o dată ulterioară, laptopuri.

Anunțul oficial demonstrează că Parlamentul și Consiliul UE sunt de acord cu termenii pentru încărcarea universală USB-C, acord pentru care parlamentul l-a susținut în ultimii 10 ani. În septembrie 2022, Comisia Europeană și-a anunțat intenția de a adopta o legislație care impune încărcare USB-C. Următorul pas va fi ca Parlamentul și Consiliul UE să aprobe oficial acordul.

Odată aprobată, politica se va aplica și consolelor de jocuri video portabile, ebook-urilor și tuturor tipurilor de căști. „Produsele din categoriile electronicelor alimentate printr-un cablu cu fir vor trebui să fie echipate cu un port USB Type-C, indiferent de producător”, au declarat oficialii Parlamentului UE.

De asemenea, laptopurile vor trebui să se conformeze în termen de 40 de luni de la intrarea în vigoare a politicii. Având în vedere că multe laptop-uri cu încărcare USB-C sunt foarte ușoare, va fi interesant de urmărit cum va fi abordată politica modelele pentru un buget mai mic.

Politica va standardiza și vitezele de încărcare rapidă, astfel încât oamenii să se aștepte ca dispozitivele lor să se încarce la aceeași viteză pe încărcătoarele compatibile.

În anunțul său, Parlamentul a susținut faptul că legislația va oferi clienților mai multe informații și opțiuni, reducând în același timp deșeurile electronice:

„Consumatorii vor primi informații clare cu privire la caracteristicile de încărcare ale dispozitivelor noi, ceea ce le va face mai ușor să vadă dacă încărcătoarele existente sunt compatibile. De asemenea, cumpărătorii vor putea să aleagă dacă doresc să achiziționeze echipamente electronice noi cu sau fără dispozitiv de încărcare.”

„Aceste noi obligații vor conduce la o mai mare reutilizare a încărcătoarelor și vor ajuta consumatorii să economisească până la 250 de milioane de euro pe an pe achizițiile inutile de încărcătoare. Se estimează că încărcătoarele aruncate și neutilizate reprezintă aproximativ 11.000 de tone de deșeuri electronice anual.”

Acest anunț este deosebit de interesant pentru iPhone, unul dintre ultimele dispozitive populare care nu utilizează încărcarea USB-C. În septembrie 2022, Apple și-a arătat nemulțumirea față de legislația propusă de UE, declarând pentru presa Associated Press: „Rămânem îngrijorați de faptul că reglementările stricte care impun doar un singur tip de conector împiedică inovația mai degrabă decât să o încurajeze, ceea ce, la rândul său, va dăuna consumatorilor din Europa și din întreaga lume.”

Cu toate acestea, Thierry Breton, comisarul european pentru piața internă, într-o conferință de presă ulterioară, a subliniat că, conform politicii, Apple ar putea continua să aibă propriul său conector Lightning, dar ar trebui să ofere și USB-C.

Nu este clar cum va răspunde Apple la politica UE. În mai 2022, a fost raportat faptul că Apple a testat iPhone-uri cu conector USB-C, planificat pentru lansare în anul 2023. Un telefon cu încărcare prin USB-C, versiune separată pentru UE, pare o șansă costisitoare și complicată. Acest lucru ar fi greu să ofere suficientă energie și date numai prin opțiunile wireless.