TehnoȘtiri

CREȘTERE EFICIENȚEI PANOURILOR SOLARE PRIN ADĂUGAREA UNUI PIGMENT REGĂSIT ÎN ROȘII

(c) D and S Food Photography / Alamy Stock Photo

Substanța chimică care dă culoarea specifică a roșiilor ar putea îmbunătăți eficiența și stabilitatea panourilor solare.

Deși majoritatea celulelor solare comerciale sunt pe bază de siliciu, o nouă generație de celule solare realizate din pelicule subțiri de perovskit, un cristal de titan și calciu, promite eficiențe mai mari și exploatări mai facile. Totuși, din cauza faptului că perovskitul se degradează mult mai repede decât celulele pe bază de siliciu, oamenii de știință caută să îmbunătățească stabilitatea panourilor.

Donglei Zhou și colegii acestuia din cadrul Universității Jilin din Changchun, China, au ales să adauge licopen, un pigment regăsit în roșii și alte fructe și legume de culoare roșie, în cadrul celulelor de perovskit, deoarece aceștia au crezut că proprietățile sale antioxidante puternice ar putea ajuta la încetinirea procesului de degradare. Celulele solare modificate nu numai că au devenit mai stabile, pierzând aproximativ 8% din eficiență după 3500 de ore de funcționare, dar au fost și cu 3 puncte procentuale mai eficiente în ceea ce privește procesul de transformare a luminii în energie.

„Atunci când razele UV ajung pe pielea umană, licopenul dietetic se leagă de radicalii liberi produși de lumina ultravioletă pentru a proteja țesutul pielii de deteriorare. Prin urmare, am fost curioși să aflăm dacă licopenul are un efect similar și asupra celulelor solare pe bază de perovskit atunci când acestea sunt expuse la ultraviolete și oxigen”, a declarat Zhou.

Zhou și echipa sa sunt de părere că, pe lângă limitarea oxidării, licopenul îmbunătățește și eficiența, ajutând la reducerea numărului de grăunți din structura cristalină a perovskitului, ceea ce îmbunătățește fluxul de electroni.

„Creșterea cu trei până la patru puncte procentuale absolute a eficienței conversiei energiei este destul de impresionantă. Deși dispozitivele pe care cercetătorii le produc nu sunt cele mai bune din lume, îmbunătățirile relative sunt destul de promițătoare”, a declarat Kyle Frohna din cadrul Universității din Cambridge.

„Deși îmbunătățirea stabilității este o realizare notabilă, celulele solare comerciale trebuie să fie stabile timp de aproximativ 30 de ani”, a declarat Ken Durose din cadrul Universității din Liverpool, Marea Britanie.