Vortexurile care se formează în lichidele cuantice vor putea fi studiate cu ajutorul unei camere care folosește perturbații asemănătoare particulelor în loc de lumină pentru a realiza imagini.
Cercetătorii încearcă de mult timp să prezică exact modul de formare și comportamentul vortexurilor. Situația este mai simplă în cazul vârtejurilor din lichidele cuantice, unde perechile de atomi încep să se comporte ca o serie de valuri care se suprapun. Acest lucru are loc deoarece aceste vârtejuri au întotdeauna aceeași dimensiune datorită efectelor cuantice care apar doar la temperaturi foarte scăzute. Totuși, există o problemă: vortexurile din lichidele cuantice sunt prea mici pentru a putea fi fotografiate cu aparatele convenționale.
În prezent, Theo Noble și colegii săi din cadrul Universității Lancaster, Marea Britanie, au creat un nou tip de cameră pentru a observa comportamentul vortexurilor.
Camera are 25 de pixeli și folosește cavități cilindrice de 25 de milimetri în care există un diapazon de cuarț. Tulburările din fluidul analizat, care se numesc cvasiparticule, nu sunt prinse în vortex, dar afectează diapazonul într-un mod care poate fi măsurat.
Echipa a testat camera pe vortexuri create de un fir care vibra într-un lichid format din heliu ultrarece. Deși numărul de pixeli a fost unul redus, cercetătorii au descoperit faptul că majoritatea vârtejurilor se formează deasupra firului vibrant, și nu în jurul lui. „Acest lucru nu a fost prezis de teoriile matematice sau simulările numerice”, a declarat Viktor Tsepelin, membru al echipei de cercetare.
Carlo Barenghi din cadrul Universității Newcastle, Marea Britanie a declarat faptul această cameră este singurul dispozitiv disponibil în prezent pentru imagistica vârtejurilor care au loc în heliu ultrarece.
În prezent, scopul lui Tsepelin este acela de a construi o cameră cu 90 de pixeli și cu o rezoluție suficient de mare pentru a obține imagini în detaliu ale mișcării fiecărui vortex individual dintr-o probă de heliu.