TehnoȘtiri

DEZVOLTAREA UNUI ROBOT CARE SE POATE DEPLASA PRIN AER, APĂ ȘI PE SOL

(c) Lei Li, Yiyuan Zhang, and Nianru Mo

O dronă care poate călători prin aer și apă și, de asemenea, se poate atașa de obiecte mai mari cu o ventuză, ar putea fi utilă pentru etichetarea animalelor sălbatice.

Ventuza este inspirată de peștele remora, care se atașează de creaturi marine mai mari într-o relație simbiotică în care ființa consumă paraziții care ar putea irita gazda.

„Inițial, am dorit să găsim un punct în care să putem învinge natura. Am vrut să dezvoltăm un robot care nu numai că poate să înoate și să reziste sub apă, ci să și zboare. Nu cred că există animale care să poată face ambele lucruri”, a declarat Li Wen din cadrul Universității Beihang din Beijing.

Wen și colegii săi au creat o replică imprimată 3D a unei ventuze de pește remora. Aceasta are un aspect segmentat și poate crea o etanșare perfectă chiar și atunci când o parte a dispozitivului nu este în contact cu o suprafață.

Prin modificarea volumului fiecărui segment odată ce s-a realizat o etanșare, procedură ce are loc cu ajutorul unui sistem hidraulic, se poate crea o aspirație puternică.

Wen a declarat faptul că a fost inspirat și de felul în care pescărușii pot plonja în apă pentru a captura prada. Rotoarele dronei au lame articulate, care se pliază și se desfac automat pe măsură ce turația este schimbată între vitezele mari necesare pentru zborul aerian și vitezele mai mici necesare pentru o deplasare eficientă prin apă.

În cadrul testelor de laborator, drona, care are o lungime și o lățime de 40 de centimetri, s-a atașat și detașat cu succes de un robot submersibil aflat în mișcare. În timp ce era atașat, dispozitivul consuma aproximativ 5% din puterea pe care ar fi folosit-o pentru a se propulsa singur pe distanța respectivă.

De asemenea, robotul se poate atașa și de obiecte aflate în aer, unde folosește aproximativ 2% din energia necesară pentru a zbura folosind propriile elice. Dispozitivul se poate deplasa prin apă, poate zbura prin aer și se poate scufunda din nou de multe ori într-o singură călătorie.

Fiind limitat de nevoia de comunicare între sistemele de la bord și controlerele din afara apei, acesta funcționează la adâncimi de până la 2,2 metri. Cu toate acestea, cercetătorii au declarat faptul că viitoarele dispozitive autonome vor putea funcționa la adâncimi mult mai mari.

Wen sugerează că drona ar putea fi utilă în expediții de cercetare și studii asupra vieții sălbatice aflate în medii îndepărtate. De exemplu, aceasta ar putea zbura suficient de sus pentru a observa balenele, după care s-ar putea scufunda în apă pentru a atașa o etichetă GPS.