TehnoȘtiri

MODALITATEA DE REDUCERE A CONSUMULUI DE TUTUN ÎN CAZUL FEMEILOR ÎNSĂRCINATE

(c) Panther Media GmbH / Alamy

Conform unui studiu desfășurat în Marea Britanie și care a implicat 1100 de femei însărcinate, țigările electronice pot fi mai eficiente decât plasturii cu nicotină atunci când sunt utilizate în timpul sarcinii ca un ajutor pentru a renunța la fumat.

Fumatul în timpul sarcinii crește riscul de naștere prematură, naștere a unui copil mort, dizabilități, greutate mică la naștere și sindromul morții subite a sugarului sau „moartea în pătuț”, în care bebelușii care par sănătoși mor brusc, fără o cauză evidentă. Acest lucru se datorează faptului că fumul de țigară conține aproximativ 4000 de substanțe chimice, dintre care multe sunt toxice, precum și monoxid de carbon, care limitează fluxul de oxigen către făt.

Recomandările emise de organizații precum serviciile naționale de sănătate din Marea Britanie descurajează fumatul în timpul sarcinii și sugerează utilizarea terapiilor de înlocuire a nicotinei. Acestea includ plasturi, gume și pastile cu nicotină.

„Știm că utilizarea unor produse care conțin nicotină în loc de tutun îi ajută pe oameni să renunțe la fumat. Totuși, știm și că terapiile de înlocuire a nicotinei, precum utilizarea unor plasturi, nu sunt agreate de oameni. În consecință, sunt de părere că terapia cu țigări electronice este mult mai ușor de adoptat”, a declarat Tim Coleman din cadrul Universității din Nottingham, Marea Britanie.

În ultimii ani, efectele vapingului asupra sănătății au fost supuse unei analize intense, iar, în prezent, există rapoarte care sugerează legături între vaping și o serie de decese și leziuni pulmonare. Cu toate acestea, unii cercetători sunt de părere că vapingul poate fi o alternativă mai sigură la fumat, parțial pentru că țigările electronice nu au gudronul regăsit în țigările standard.

„Deși știm foarte puține informații despre efectele țigărilor electronice asupra sănătății, acestea conțin mult mai puține substanțe chimice toxice”, a declarat Coleman.

Coleman și colegii săi au recrutat 1140 de femei care aveau o sarcină de aproximativ 15 săptămâni și care fumau circa 10 țigări pe zi și le-au împărțit în mod aleatoriu în două grupuri. Acestora li s-a administrat fie țigări electronice, fie plasturi cu nicotină ca ajutor pentru a renunța la fumat în timpul sarcinii.

Femeile au fost întrebate dacă s-au lăsat de fumat și dacă foloseau ajutoarele fie la sfârșitul sarcinii, fie chiar înainte de naștere, fie după naștere. Cercetătorii au descoperit faptul că 19,8% dintre femeile care au folosit țigări electronice în timpul sarcinii au spus că s-au lăsat de fumat până la data nașterii, în timp ce doar 9,7% dintre femeile care au folosit plasturi cu nicotină au spus că s-au lăsat de fumat în același timp.

Echipa a mai descoperit faptul că bebelușii mamelor care au folosit țigări electronice au avut o șansă mai redusă să aibă o greutate mică la naștere în comparație cu cei ai mamelor care au folosit plasturi cu nicotină. Aproximativ 9,6% dintre bebelușii mamelor care au vapat au avut o greutate mică la naștere. Procentul în cazul bebelușilor ai căror mame au folosit plasturi cu nicotină a fost de 14,8%.

„Am descoperit faptul că utilizarea țigărilor electronice în detrimentul plasturilor cu nicotină reduce șansa ca bebelușii să aibă o greutate mică la naștere, adică mai puțin de 2,5 kilograme. Acesta este o descoperire cu adevărat importantă, pentru că cei mai bolnavi bebeluși care se nasc sunt aceia care au o greutate mult mai mică la naștere”, a declarat Coleman.

Aceste beneficii ale vapingului ar putea rezulta din faptul că 34% dintre femeile din grupul care a utilizat țigări electronice au raportat faptul că foloseau ajutorul spre sfârșitul sarcinii. Ca și comparație, doar 6% dintre persoanele care au folosit plasturi cu nicotină și-au păstrat obiceiul până la finalul sarcinii.

„Au existat mai multe femei care foloseau țigările electronice până la sfârșitul sarcinii, ceea ce explică probabil de ce mai multe dintre ele s-au lăsat de fumat. Consumul unei cantități mai mici de tutun în timpul sarcinii ar putea explica avantajul vapingului în fața plasturilor cu nicotină”, a adăugat Coleman.

Cu toate acestea, unii participanți cărora li s-a desemnat să folosească unul dintre ajutoare l-au folosit și pe celălalt și au trebuit să fie excluși din această analiză.

„Din cauza faptului că excluderea participanților care au folosit un tratament nealocat ar putea înlătura un anumit tip de persoană care ar fi fost mai mult sau mai puțin probabil să renunțe la fumat până la sfârșitul studiului, acesta nu este un eșantion cu adevărat randomizat”, a relatat Coleman. El a adăugat faptul că vor fi necesare mai multe studii pentru a se confirma replicabilitatea rezultatelor.