TehnoȘtiri

DETECTAREA CUTREMURELOR CU AJUTORUL UNUI SISTEM CUANTIC DE COMUNICARE

(c) OZAN KOSE/AFP via Getty Images

Cu ajutorul unei tehnici cuantice de comunicare se pot măsura și vibrațiile minuscule de la nivelul scoarței terestre. Astfel, sistemul ar putea fi utilizat pentru detectarea cutremurelor și a alunecărilor de teren.

Tehnica, denumită distribuția cheilor cuantice (QKD), folosește anumite proprietăți ale fotonilor (particule de lumină) pentru a cripta datele trimise între două dispozitive. Astfel, sistemul este mai sigur decât criptarea tradițională. Dacă un observator încearcă să acceseze datele criptate, starea cuantică a fotonilor se schimbă. Această schimbare poate fi detectată și poate conduce la oprirea transmisiei.

Jian-Wei Pan și colegii săi din cadrul Universității de Știință și Tehnologie din China au demonstrat funcționalitate unui tip de sistem QKD numit QKD cu câmp dublu, care utilizează modul în care fotonii unici interferează între ei pentru a cripta datele. Ei au trimis cu succes date criptate pe un cablu cu o lungime de 658 de kilometri cu pierderi minime. Aceasta a fost una dintre cele mai lungi transmisiuni a unui sistem QKD.

Informația criptată este conținută într-o proprietate cuantică numită fază fotonică, care trebuie măsurată cu atenție pe toată lungimea cablului. Orice perturbări ale mediului, precum vibrațiile din sol, afectează și această fază. În consecință, acestea pot fi detectate.

„Am arătat pentru prima dată că un sistem QKD cu câmp dublu poate distribui atât chei cuantice, cât și vibrații pe distanțe ultra lungi. Din câte știm, acesta este un mecanism complet nou”, a declarat Pan.

„Pentru ca tehnologia să poată fi integrată într-o rețea de comunicații cuantice la scară largă, rata de transfer a datelor va trebui să fie îmbunătățită. Totuși, dacă acest lucru se va întâmpla în viitor, detectarea vibrațiilor ar putea fi un produs secundar util al unui astfel de sistem. Un aspect impresionant al detecției vibrațiilor este reprezentat de precizia identificării zonei în care a avut loc evenimentul. Deși pot identifica existenta unor vibrații pe fibră, cercetătorii folosesc și informații de sincronizare pentru a determina locația exactă a vibrației cu o precizie de aproximativ un kilometru”, a declarat Timothy Spiller din cadrul Universității din York, Marea Britanie.