TehnoȘtiri

UNELE MEDICAMENTE PENTRU TRATAREA DURERILOR DE SPATE POT AGRAVA PROBLEMA

(c) Shutterstock / Cavan Images - Offset

Cercetătorii au descoperit faptul că două medicamente antiinflamatoare, utilizate în mod obișnuit pentru durerile de spate, pot agrava din greșeală starea.

Conform unor cercetări aflate într-un stadiu incipient, medicamentele, numite dexametazonă și diclofenac, pot interfera cu procesele normale ale organismului de vindecare a țesutului rănit. Cu toate acestea, ideea nu a fost încă testată într-un studiu randomizat, care oferă cele mai bune dovezi medicale.

Deși durerea de spate este una dintre cele mai frecvente afecțiuni la nivel mondial (aproximativ patru din cinci persoane se confruntă cu aceasta la un moment dat în viața lor), cauzele sunt adesea neclare.

Unii dintre cei afectați prezintă o umflătură exterioară la nivelul unuia dintre discurile coloanei vertebrale, care sunt responsabile de amortizarea frecării dintre vertebrele. Cu toate acestea, există și un număr mare de oameni care nu suferă de dureri de spate în ciuda faptului că prezintă o astfel de umflătură.

Din cauza faptului că analgezicele opioide pot crea dependență, medicii pot prescrie medicamente antiinflamatoare. Acest lucru se datorează faptului că durerea poate fi agravată de inflamație, care este o activare de grad scăzut a celulelor imune.

Luda Diatchenko și colegii acesteia din cadrul Universității McGill din Montreal au investigat 98 de persoane care au dezvoltat recent dureri de spate. Cercetătorii au luat regulat probe de sânge și le-au analizat pentru a identifica genele care erau active în celulele imune.

În cazul persoanelor care au experimentat o durere ce s-a diminuat în următoarele trei luni, un tip de celulă imunitară inflamatorie, denumită neutrofilă, a prezentat niveluri mai mari de activitate decât în cazul persoanelor a căror durere a persistat. Acest lucru sugerează că unele celule inflamatorii pot ajuta oamenii să-și depășească durerea, un proces care ar putea fi perturbat de medicamentele antiinflamatoare.

De asemenea, echipa lui Diatchenko a constatat faptul că deși tratarea unor șoareci, care au suferit o leziune la nivelul spatelui, cu substanțe antiinflamatoare, precum dexametazonă și diclofenac, a produs o atenuare a durerii pe termen scurt, aceasta a condus la un nivel mai mare de durere pe termen lung. În lipsa unui tratament cu medicamente antiinflamatoare, animalele au experimentat dureri pe termen lung doar dacă neutrofilele lor au fost ucise prin injecții cu un anticorp.

„Inflamația este dureroasă, dar această inflamație este necesară pentru ca organismul nostru să se vindece. Oprirea durerii este un proces activ, care necesită activarea neutrofilelor”, a declarat Diatchenko.

După aceea, echipa a analizat persoanele care au completat sondaje ca parte a unui studiu medical de lungă durată, numit Biobankul Regatului Unit. Cei care au raportat noi dureri de spate aveau mai multe șanse să experimenteze un disconfort continuu dacă luau medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, precum diclofenac, decât dacă luau alte analgezice, precum paracetamol.

„O problemă a studiului este aceea că persoanele care au avut dureri mai grave au fost mai susceptibile la prescrierea unui antiinflamator, ceea ce înseamnă că medicamentele nu provoacă durere prelungită, ci doar se corelează cu aceasta”, a declarat Diatchenko.

Din cauza faptului că în cadrul studiului Biobank nu există informații cu privire la severitatea durerii participanților, echipa a ajustat aceste rezultate ținând cont de zona în care fiecare persoană a experimentat disconfortul, ceea ce studiile anterioare sugerează că se corelează cu intensitatea durerii. „Totuși, acesta este doar un proxy. Pentru a determina cu adevărat dacă medicamentele antiinflamatoare conduc la prelungirea durerilor de spate va fi nevoie de un studiu randomizat, în care să se compare diferite tipuri de analgezice”, a declarat Gene Feder, un medic din Bristol, Marea Britanie, care este specializat în tratarea durerilor de spate.