TehnoȘtiri

ÎNCĂLZIREA GLOBALĂ POATE PROVOCA EXTINCȚIA ÎN MASĂ A VIEȚII MARINE

(c) Alex Mustard/Nature Picture Library/Alamy

Un model computerizat, bazat pe cerințele de oxigen ale organismelor marine, ar putea prezice efectul încălzirii globale asupra animalelor din ocean.

În prezent, oceanele conțin deja cu aproximativ 2% mai puțin oxigen decât în urmă cu 50 de ani. Acest lucru se datorează faptului că gazul este mai puțin solubil în apa mai caldă. Prin urmare, multe organisme se deplasează spre poli, adică în regiuni mai reci. Pe măsură ce oceanele continuă să se încălzească, unele animale nu vor avea unde să migreze, speciile polare fiind cel mai puternic afectate.

Pentru a înțelege mai bine amploarea riscului, Curtis Deutsch din cadrul Universității Princeton și Justin Penn din cadrul Universității Washington din Seattle au dezvoltat un model care prezice momentul în care speciile de animale pot dispărea. Acest lucru se bazează pe proiecții privind momentul în care cantitatea de habitat adecvat disponibilă pentru speciile marine va scădea sub un nivel critic, din cauza scăderii procentului de oxigen.

Aceștia au calibrat modelul folosind date obținute în urma extincțiilor în masă din trecut. Modelul nu ține cont de alte presiuni asupra vieții marine, precum pescuitul excesiv, poluarea și pierderea recifelor de corali din cauza albirii acestora.

Cu toate acestea, modelul sugerează că extincțiile marine vor crește treptat odată cu încălzirea oceanelor. Procentul va trece de 10% odată ce temperatura medie la suprafață va crește cu aproximativ 6°C. După o creștere cu 8°C a temperaturii globale, procentul va crește mai rapid, trecând de 40% după o încălzire cu 14°C față de condițiile din prezent.

O incertitudine cheie este reprezentată de viteza cu care organismele marine vor putea coloniza noile habitate. Dacă acestea ar migra mai rapid decât în ​​scenariul median, proporția speciilor care vor dispărea ar rămâne cu mult sub 5% până la pragul de 8°C.

Lucrarea citează raportul din anul 2021 al Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC) pentru a arăta faptul că sunt posibile creșteri de temperatură de această magnitudine. Conform raportului, „în scenariul cu emisii mari, încălzirea aerului la suprafață ar putea atinge… 10 până la 18°C în următoarele trei secole”. Cu toate acestea, acest scenariu cu emisii mari nu este considerat probabil și se crede că planeta se va îndrepta către o creștere a temperaturii globale aproximativ 3°C până în anul 2100.

Malin Pinsky din cadrul Universității Rutgers din New Jersey a declarat: „Din fericire, emisiile de gaze cu efect de seră nu se încadrează încă în acest scenariu.”