TehnoȘtiri

PROTEJAREA FAUNEI DIN GABON DE BRACONIERI CU AJUTORUL INTELIGENȚEI ARTIFICIALE

(c) CANVA

Capcanele cu camere dotate cu module de inteligență artificială (IA) oferă pădurarilor din Gabon un nou instrument în lupta împotriva braconajului și a pierderii biodiversității.

În Gabon există aproximativ 24 de milioane de hectare de pădure care găzduiesc foarte multe specii de animale, inclusiv una dintre cele mai mari populații de elefant african de pădure (Loxodonta cyclotis), pe cale critică de dispariție. În prezent, cercetătorii din cadrul Universității din Stirling, Marea Britanie, folosesc un nou tip de capcană pentru a ajuta la monitorizarea și protejarea animalelor.

Deși sistemele tradiționale de monitorizare folosesc camere instalate pe teren, rezultatele sunt adesea colectate și analizate după o perioadă de câteva luni. „Aceste sisteme ne oferă doar informații cu privire la locația animalelor. Această întârziere înseamnă că amenințările sunt detectate adesea atunci când este prea târziu”, a declarat Robin Whytock, care a condus echipa din spatele noilor capcane foto.

Whytock și echipa sa au instruit camere dotate cu module de inteligență artificială să detecteze diverse specii și să trimită date în direct în cloud. Cu ajutorul acestui sistem, pădurarii primesc informații în timp real cu privire la poziția animalelor.

O altă utilizare potențială a capcanelor video este reprezentantă de detectarea braconierilor. Echipa a antrenat algoritmul pentru a detecta un om care folosește o armă. Acest lucru, combinat cu date în timp real, ar putea ajuta pădurarii din acea zonă în activități anti-braconaj.

În cele din urmă, Whytock speră că tehnologia va ajuta la menținerea ecosistemului. „Gabon este un loc fascinant și o zonă foarte importantă în ceea ce privește protejarea biodiversității din Africa centrală”, a declarat acesta.