Arderea nervilor din jurul rinichilor ar putea scădea permanent tensiunea arterială în rândul persoanelor la care medicamentele nu dau rezultate.
Timp de zeci de ani, nervii rinichilor au fost cunoscuți ca fiind regulatori ai tensiunii arteriale. Așa-numita denervare renală implică introducerea unui cateter în artera femurală a coapsei, pentru a accesa arterele care hrănesc rinichii. Aplicarea impulsurilor cu unde radio produce arderea nervilor din pereții arterelor, reducându-le activitatea.
Această tehnică s-a dovedit promițătoare ca tratament pentru hipertensiunea arterială, dar există o lipsă de date privind siguranța și eficacitatea sa pe termen lung. Pentru a afla mai multe, Felix Mahfoud și colegii săi din cadrul Universității Saarland din Saarbrücken, Germania, au analizat 80 de persoane care aveau hipertensiune arterială, în ciuda faptului că au luat medicamente antihipertensive. 38 de participanți au suferit denervare renală și 42 au avut o procedură simulată, acționând ca grup de control.
La începutul studiului, presiunea sistolică a tuturor participanților – forța la care inima pompează sânge în corp – era între 150 mmHg și 180 mmHg. Orice valoare peste 140 mmHg este, în general, considerată ridicată. Presiunea lor diastolică, rezistența la fluxul sanguin în vasele de sânge, a fost de cel puțin 90 mmHg, limita superioră a unei valori sănătoase.
La trei ani după procedură, valorile tensiunii arteriale sistolice și diastolice ale participanților la denervarea renală au fost cu 10 mmHg și, respectiv, cu 5,9 mmHg mai mici decât omologii lor din grupul simulat. Majoritatea participanților au continuat să ia medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale pe tot parcursul studiului.
Pe parcursul celor trei ani, nicio problemă de siguranță nu a fost legată de denervarea renală.
Medicii și cercetătorii nu cunosc pe deplin cum funcționează exact denervarea renală. Mahfoud și echipa sa sugerează că șocul asupra sistemului nervos poate reconfigura vasele de sânge ale corpului sau poate afecta sistemele hormonale din rinichi care controlează tensiunea arterială. Hipertensiunea arterială crește riscul de atacuri de cord și accident vascular cerebral, printre alte afecțiuni medicale.
Luând în considerare reducerea valorii presiunii sistolice, echipa a descris rezultatul ca fiind „semnificativ din punct de vedere clinic și considerat a fi asociat cu rate mai scăzute de evenimente cardiovasculare”.
Cu toate acestea, nu toată lumea este pe deplin convinsă de potențialul denervației renale în studiile clinice.
„Numărul indivizilor studiați este destul de mic în această lucrare, dar pare că denervarea renală a scăzut tensiunea arterială mai mult decât controlul simulat”, a declarat Tony Heagerty din cadrul Universității din Manchester, Marea Britanie.
Denervarea renală va fi probabil luată în considerare doar pentru persoanele care sunt rezistente la medicamente, susține Heagerty, deoarece aceasta este o procedură costisitoare, iar terapia cu medicamente generice este relativ ieftină.