TehnoȘtiri

DEZVOLTAREA UNEI NOI METODE DE DETECTARE A CANCERULUI

(c) SINCLAIR STAMMERS/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Nematozii, cunoscuți și sub numele de viermi rotunzi, sunt atrași de un compus eliberat de celulele canceroase pulmonare. În urma unui studiu aflat în stadiu incipient, s-a observat faptul că atunci când sunt introduși într-un dispozitiv mic, nematozii (Caenorhabditis elegans) preferă celulele canceroase în detrimentul celor necanceroase.

„Această abordare ar putea fi transformată într-un test de diagnostic pentru cancerul pulmonar, care ar putea folosi mostre de urină sau de salivă”, a declarat Nari Jang din cadrul Universității Myongji din Coreea de Sud.

Deși alți cercetători încearcă să detecteze cancerul cu ajutorul câinilor, nematozii au și un bun simț al mirosului, care îi ajută să adulmece hrana. Aceasta poate fi reprezentată de bacterii sau ciuperci. În urma cercetărilor anterioare s-a demonstrat faptul că acești viermi sunt atrași de urina persoanelor cu diferite tipuri de cancer.

Celulele canceroase sunt diferite din punct de vedere biochimic de celulele necanceroase. Un compus numit 2-etil-1-hexanol, care are un miros floral, pare să fie cel care atrage nematozii. „Am bănuit că mirosurile sunt similare cu aromele alimentelor lor preferate”, a declarat Jang.

Echipa lui Jang a creat un kit de testare. Acesta cuprinde un mic cip în care se află o cameră centrală cu nematozi cu lungimi de 1 milimetru și care este conectată la două puțuri aflate la capetele opuse ale incintei. Cipul este așezat pe o placă de agar, iar o picătură de lichid prelevată dintr-un vas care conține celule canceroase este plasată lângă unul dintre puțuri. La capătul celuilalt puț este plasat un lichid cu celule necanceroase. În cadrul testelor, mai mulți nematozi s-au deplasat către lichidul cu celule canceroase în decurs de o oră.

Experimentele au arătat că dispozitivul care conține nematozi are o precizie în ceea ce privește detectarea prezenței celulelor canceroase de aproximativ 70%. „Deși acest procent nu este suficient de mare pentru ca abordarea să fie utilizată ca test medical, precizia ar putea fi îmbunătățită dacă nematozii sunt antrenați să răspundă la mirosul floral”, a declarat Jang.

„Ideea nu este atât de ciudată pe cât ar putea părea, deoarece nematozii au o memorie surprinzător de bună în ceea ce privește indiciile de mediu, precum mirosurile. Viermii sunt foarte ușor de păstrat, nu ocupă mult spațiu, iar capacitățile lor sunt diverse”, a declarat Lindy Holden-Dye din cadrul Universității din Southampton, Marea Britanie.