O serie de senzori minusculi, cu un design inspirat de semințele de păpădie, ar putea fi împrăștiați de vânt și ar putea ajuta la urmărirea indicatorilor cheie ai schimbărilor climatice și a încălzirii globale.
Pe măsură ce criza climatică continuă să se intensifice, urmărirea schimbărilor de temperatură, umiditate și alte semnale de mediu din zone vaste este importantă. Totuși, pentru a face acest lucru în mod eficient este nevoie de dispersarea senzorilor în mediul înconjurător, ceea ce poate dura mult timp.
„În loc să plasăm individual senzorii în zone periculoase și greu accesibile, ne-am întrebat dacă este posibil să construim un sistem care să poată dispersa dispozitivele cu ajutorul vântului”, a declarat Vikram Iyer din cadrul Universității Washington din Seattle.
Pentru a fabrica dispozitivele, Iyer și colegii săi au folosit un instrument cu laser care a decupat formele din folii de poliamidă. Fiecare dispozitiv cântărește 30 de miligrame, are un diametru de 28 de milimetri și prezintă o serie de găuri mici, prin care poate trece aerul pentru a-i permite acestuia să plutească precum o sămânță de păpădie.
Dispozitivele conțin senzori minusculi (în esență un microcomputer alimentat de panouri solare minuscule), care pot transmite informații cercetătorilor. Aceștia au dezvoltat diferite tipuri de senzori, care măsoară temperatura, umiditatea, presiunea și nivelul luminii. Un mic condensator aflat la bord poate stoca energie peste noapte sau în condiții de lumină scăzută.
În total, echipa a testat 75 de modele diferite înainte de a găsi combinația optimă de variabile. Dispozitivul final se poate deplasa prin aer cu o viteză de 0,87 metri pe secundă și poate călători pe o distanță de până la 100 de metri atunci când este eliberat de o dronă și purtat de o briză moderată de vânt. În cadrul testelor realizate în mediul extern s-a determinat faptul că senzorii pot transmite date la distanțe de până la 60 de metri.
„Fabricarea și designul „semințelor” sunt deosebit de interesante”, a declarat Jonathan Aitken din cadrul Universității din Sheffield, Marea Britanie.
De asemenea, Aitken este impresionat de gama abilităților de comunicare ale senzorilor. „Prețul scăzut și capacitatea de a transmite date pe distanțe mari fac ca aceasta să fie o opțiune excelentă, în special în cadrul agriculturii sau monitorizării zonelor afectate de diverse dezastre”, a adăugat acesta.