TehnoȘtiri

PREVENIREA INFECȚIILOR URINARE RECURENTE

(c) SCIENCE PHOTO LIBRARY

Un medicament antiseptic, care inhibă creșterea bacteriilor în urină, poate fi la fel de eficient ca și antibioticele în prevenirea infecțiilor recurente ale tractului urinar (ITU).

„Peste 50% dintre femei vor suferi o infecție a tractului urinar pe parcursul vieții. Până la o treime dintre aceste femei se confruntă cu infecții recurente, adică experimentarea a cel puțin trei episoade de ITU pe an”, a declarat Chris Harding din cadrul Newcastle upon Tyne Hospitals NHS Foundation Trust.

În cadrul ghidurilor de sănătate se recomandă o doză zilnică mică de antibiotic ca terapie preventivă pentru infecțiile urinare recurente. Cu toate acestea, utilizarea pe termen lung a acestor medicamente crește riscul de dezvoltare a rezistenței la antibiotice. Spre deosebire de antibiotice, care ucid bacteriile sau împiedică răspândirea lor, hipuratul de methenamină inhibă creșterea anumitor bacterii în urină. Deși antisepticul ar putea fi utilizat pentru prevenirea ITU, informațiile actuale sunt neconcludente.

Pentru a afla mai multe detalii în acest sens, Harding și colegii săi au studiat 205 femei care aveau, în medie, șase infecții urinare pe an. În fiecare zi, timp de 12 luni, 102 dintre participante au luat un antibiotic, în timp restul femeilor au primit o pastilă de hipurat de metanamină.

Pe parcursul anului, cei din grupul cu antibiotice au avut, în medie, 0,89 episoade ITU, comparativ cu 1,38 episoade în rândul celor care au luat hipurat de metanamină.

„Practic, nu a existat nicio diferență de rezultate între cele două metode. Dacă dorim să reducem utilizarea antibioticelor pentru a combate rezistența la antimicrobiene, atunci studiile ca acesta oferă clinicienilor și pacienților o opțiune credibilă, non-antibiotică pentru prevenire”, a declarat Harding.

Cu toate acestea, siguranța pe termen lung a terapiei cu hipurat de metenamină este neclară. Patru dintre participanții care au luat zilnic această substanță au fost internați la spital ca urmare a unei infecții a tractului urinar și șase din același grup au raportat febră în timpul unui episod de ITU. În general, 34 de persoane din grupul cu antibiotice și 35 din grupul cu antiseptice au avut efecte secundare, dintre care majoritatea au fost ușoare.

De asemenea, studiul nu a fost unul randomizat, astfel încât participanții și cercetătorii erau conștienți de tratamentul primit. De asemenea, au fost prescrise diferite antibiotice în funcție de istoricul medical al fiecărei persoane, ceea ce ar fi putut afecta rezultatele.

„Cu toate acestea, preocupările tot mai mari în legătură cu rezistența la antibiotice ar putea face din hipuratul de metanamină o opțiune preventivă viabilă în cazul în care experimentele viitoare vor susține utilizarea acestuia”, a declarat o echipă de cercetători condusă de Tammy Hoffmann din cadrul Universității Bond din Australia în cadrul unui editorial publicat alături de studiu.

„Anual, sute de mii de oameni suferă de infecții urinare. Așadar, acesta este un topic serios în ceea ce privește criza rezistenței antimicrobiene”, a declarat Jennifer Rohn din cadrul Colegiului Universitar din Londra.