TehnoȘtiri

LUMINA POATE PERTURBA NIVELUL GLICEMIEI ÎN TIMPUL SOMNULUI

(c) Shutterstock / Realstock

Menținerea aprinsă a televizorului sau a unei lumini de noptieră pe timp de noapte poate perturba somnul suficient și poate afecta modul în care corpul menține glicemia la un nivel adecvat.

În urma unui studiu s-a descoperit faptul că o noapte petrecută într-o cameră în care a existat o sursă de lumină a fost suficientă pentru a le oferi participanților un control ușor mai prost al glicemiei în dimineața următoare.

În cadrul studiilor anterioare asupra populației s-a descoperit faptul că persoanele care dorm cu lumina aprinsă sau cu televizorul aprins în dormitoare au mai multe șanse să fie supraponderale sau să aibă diabet de tip 2. Totuși, în cadrul unor astfel de cercetări nu s-a putut determina dacă lumina este cea care cauzează sănătatea precară.

În prezent, în cadrul studiului realizat de Phyllis Zee și de colegii acestuia din cadrul Northwestern University Feinberg School of Medicine din Chicago este susținută ideea că legătura este cauzală și oferă indicii despre posibilul mecanism.

Echipa ei a investigat legătura cu ajutorul unui grup de 20 de voluntari sănătoși, care au petrecut două nopți în laboratorul lor de somn. În prima noapte, toți participanții au dormit într-o cameră foarte întunecată. Totuși, în cea de-a doua, jumătate dintre ei au dormit într-un mediu cu un nivel de iluminare de 100 de lux, adică echivalent cu menținerea aprinsă a unui televizor, a unei lumini de noptieră sau cu o stradă iluminată (în condițiile în care în dormitor există perdele subțiri).

În ambele dimineți, echipa lui Zee a investigat controlul glicemiei în cazul tuturor voluntarilor folosind două teste comune, care au analizat insulina, principalul hormon implicat în reglarea nivelului de glucoză. Primul test a corelat nivelurile de glucoză și insulină după trezire, iar cel de-al doilea a implicat administrarea unei doze de glucoză și măsurarea răspunsului la insulină.

Oamenii care au dormit în camera slab luminată în a doua noapte au avut un control puțin mai slab al glicemiei decât în ​​prima lor noapte. „Deși voluntarii au crezut că au dormit bine, creierul a conștientizat faptul că luminile erau aprinse”, a declarat Zee.

Oamenii care au dormit în ambele nopți în condiții de întuneric total au avut o diferență mică în controlul zahărului din sânge.

„Cu toate acestea, oamenii nu ar trebui să presupună că trebuie să-și schimbe obiceiurile de somn decât dacă rezultatele sunt dovedite într-un studiu mai amplu. Nu poți spune că oamenii vor pierde în greutate dacă vor stinge televizorul pe timpul nopții”, a declarat Jim Horne, care a condus până de curând un laborator de somn în cadrul Universității Loughborough din Marea Britanie.