TehnoȘtiri

RESTAURAREA TEXTELOR ANTICE CU AJUTORUL INTELIGENȚEI ARTIFICIALE

(c) Mazur Travel/Shutterstock

Un algoritm de inteligență artificială, dezvoltat ca parte a colaborării dintre istorici și firma de inteligență artificială DeepMind, poate ajuta la restaurarea textelor grecești antice cu o acuratețe de 72%.

De asemenea, sistemul poate prezice locația în care textele au fost scrise inițial în lumea antică mediteraneeană cu o acuratețe de peste 70% și le poate data cu o marjă de eroare de câteva decenii față de perioada determinată de arheologi. Toate acestea marchează o îmbunătățire față de o versiune anterioară a modulului, care nu putea decât să restabilească textele antice.

„Inscripțiile oferă dovezi despre gândirea, limbajul, societatea și istoria civilizațiilor antice. Totuși, majoritatea inscripțiilor care au supraviețuit au fost deteriorate de-a lungul secolelor, așa că textele sunt fragmentare sau ilizibile. De asemenea, este posibil ca acestea să fi fost mutate din locația lor inițială”, a declarat Thea Sommerschield din cadrul Universității Ca’ Foscari din Veneția, Italia.

În timpul recuperării textelor antice, istoricii sunt de obicei interesați să atingă trei obiective majore: restaurarea textului și stabilirea exactă a momentului și a zonei în care acesta a fost scris. Pentru a face acest lucru, ei caută trăsături și modele distinctive în stilul de scriere și le compară cu cele ale textelor antice care au fost deja găsite și datate.

„Cu toate acestea, este foarte dificil pentru un om să exploateze toate datele relevante existente și să descopere tiparele de bază de fiecare dată”, a declarat Sommerschield.

Sommerschield și colegii ei au lucrat cu o echipă de cercetători din cadrul firmei DeepMind pentru a crea un sistem pe bază de inteligență artificială care să îndeplinească toate cele trei sarcini. Acesta a fost numit Ithaca după o insulă grecească, care este renumită pentru că este casa legendarei figuri a lui Ulise.

Pentru a o instrui pe Ithaca, echipa a folosit aproximativ 60.000 de texte grecești antice din întreaga zonă Mediterană, care au fost deja bine studiate și despre care se știa că au fost scrise între anii 700 î.Hr. și 500 d.Hr. Echipa a mascat unele dintre caractere din texte și  a comparat predicțiile lui Ithaca cu privire la aceste texte „lipsă” cu inscripțiile propriu-zise.

După aceea, echipa a folosit un set de date cu aproximativ 8000 de inscripții deja bine studiate și înțelese pentru a testa performanța lui Ithaca atât pe cont propriu, cât și în combinație cu doi istorici. Pe cont propriu, Ithaca a putut restaura textele cu o acuratețe de 62%. În același timp, acuratețea istoricilor a fost de aproximativ 25%.

Cu toate acestea, cele mai precise reconstrucții au implicat o colaborare între Ithaca și istorici. Atunci când istoricii au luat primele 20 de reconstrucții cele mai probabile ale lui Ithaca pentru un text dat și le-au folosit pentru a-și informa propria lucrare, aceștia au putut restaura textul cu o acuratețe chiar mai mare decât a sistemului.

„Atunci când istoricii au folosit Ithaca, performanța lor în sarcina de restaurare a textului s-a triplat, aceasta ajungând la 72%”, a declarat Sommerschield.

De asemenea, Ithaca ar putea prezice zona în care un text a fost scris cu o precizie de 71% și ar putea data textele cu o eroare de 30 de ani față de la data reală a creării, stabilită anterior de către istorici.

„Este clar că munca autorilor este importantă și inovatoare. Colaborarea dintre Ithaca și istorici produce îmbunătățiri uluitor de semnificative ale rezultatelor față de metodele tradiționale. Cu toate acestea, este nevoie de teste suplimentare, cu mai mulți istorici, iar oamenii vor avea nevoie de pregătire și suport tehnic pentru a utiliza instrumentul”, a declarat Tom Elliott din cadrul Universității din New York.

Echipa a declarat faptul că feedbackul istoricilor de până acum a fost unul pozitiv.