TehnoȘtiri

CAPTAREA METANULUI DIN ATMOSFERĂ

(c) Graham Carter

Deși încălzirea planetei este, de obicei, pusă pe seama dioxidului de carbon, există și un alt gaz cu puternic efect de seră, care contribuie la aceste creșteri ale temperaturii atmosferei: metanul. În plus, deși există o cantitate mult mai mică de metan emis în atmosferă decât CO2, efectul de încălzire al acestuia este mult mai puternic.

Din cauza faptului că este emis de animale și în urma scurgerilor din conductele de gaz, metanul reacționează și cu oxizii de azot, producându-se ozon la suprafața solului. Ozonul cauzează probleme de respirație, acesta fiind legat de un milion de decese premature pe an la nivel global.

Eliminarea metanului din atmosferă ar ajuta la oprirea creșterii temperaturilor, oferind omenirii mai mult timp pentru a reduce și emisiile de carbon. Conform estimărilor recente ale lui Rob Jackson și ale colegilor acestuia din cadrul Universității Stanford din California, pentru fiecare miliard de tone de metan îndepărtat din atmosferă, temperatura suprafeței Pământului ar fi redusă cu aproximativ 0,2°C,. „Deși nu este ușor, cred că este o oportunitate fantastică”, a declarat Jackson.

Tehnologiile de captare a dioxidului de carbon există de foarte mulți ani. Gazul degajat de centralele electrice poate fi captat prin legarea lui de solvenți într-o reacție chimică reversibilă, iar acel CO2 poate fi apoi introdus în sol. Totuși, acei solvenți nu pot absorbi metanul la fel de ușor din cauza faptului că moleculele de metan au o formă diferită, ceea ce înseamnă că acele molecule de solvent nu se împachetează atât de ușor în jurul lor.

O soluție ar putea fi transformarea metanului în CO2. Deși eliberarea unei cantități suplimentare de CO2 în aer poate părea o soluție ineficientă, având în vedere impactul metanului, aceasta poate fi o mișcare pozitivă. „În cele din urmă, orice moleculă de metan eliberată în aer se transformă în dioxid de carbon. Tot ce încercăm să facem este să accelerăm tranziția”, a declarat Jackson. Majoritatea statelor din SUA folosesc deja această idee pentru a combate scurgerile de metan din gropile de gunoi, folosind un capac impregnat cu microbi, care transformă metanul în CO2.

Alternativ, cercetătorii ar putea utiliza zeoliți, adică materiale care prezintă o serie de tuneluri la scară atomică, prin care anumite molecule pot trece. Anumiți zeoliți pot absorbi metanul și cataliza o reacție, care îl transformă în metanol. Ulterior, metanolul poate fi folosit în industria chimică. Chimiștii au descoperit deja sute de tipuri zeoliți care pot cataliza aceste tipuri de reacții. Deși tehnologia nu este matură, Jackson este de părere că aceasta are un potențial foarte mare.