TehnoȘtiri

SUPLIMENTELE CU OMEGA 3 POT REDUCE NUMĂRUL DE NAȘTERI PREMATURE

(c) R_Szatkowski/Shutterstock

Potrivit unui studiu australian, administrarea suplimentelor cu omega-3 femeilor însărcinate, care prezintă niveluri scăzute ale acestui acid gras, ar putea preveni aproximativ 14% din nașterile premature. Descoperirea a inspirat un prim program mondial de screening și tratament pentru deficiențele de omega-3 ale femeilor însărcinate din Australia de Sud.

Omega-3 se regăsește în alimente precum peștele, iar beneficiile sale includ protejarea sănătății inimii și a creierului. Totuși, în prezent, s-au descoperit dovezi că acești acizi grași sunt importanți și în timpul sarcinii. De exemplu, în cadrul studiilor observaționale, s-a arătat faptul că un consum regulat de pește în timpul sarcinii pare să scadă riscul unui nașteri premature.

În urmă cu câțiva ani, Maria Makrides și colegii acesteia din cadrul Institutului de Cercetare Medicală și de Sănătate din Australia de Sud au efectuat un studiu în care au administrat aleatoriu fie 1 gram de omega-3 pe zi, sub formă de capsule de ulei de pește, fie un placebo unui grup de 5500 de femei însărcinate.

Ei au descoperit faptul că în cazul femeilor care au început cu niveluri scăzute de omega-3 în sânge, suplimentele cu omega-3 au redus riscul ca nașterea să aibă loc înainte de 34 de săptămâni de sarcină cu 77%. Substanța placebo nu a avut niciun efect asupra riscului unei astfel de nașteri premature.

Totuși, în cazul femeilor care aveau deja niveluri ridicate de omega-3, administrarea suplimentelor de omega-3 a crescut riscul acestor nașteri premature. „Acest lucru sugerează că suplimentele ar trebui recomandate doar femeilor însărcinate, care au niveluri scăzute de omega-3. Totuși, multivitaminele care conțin doze mici de omega-3 sunt bune și pentru femeile care au deja niveluri ridicate de acizi grași în organism”, a declarat Makrides

Pe baza acestor rezultate, Makrides a contribuit la lansarea unui program de screening în Australia de Sud, care oferă teste de sânge gratuite tuturor femeilor însărcinate pentru a le identifica și trata pe cele care au un procent scăzut de omega-3 în organism. Din luna mai 2021 și până în prezent, au fost testate aproximativ 3000 de femei, dintre care circa 17% prezentau niveluri scăzute de omega-3.

Pe baza rezultatelor studiilor clinice anterioare, Makrides și echipa ei estimează că recomandarea suplimentelor cu omega-3 acestor femei cu niveluri scăzute ar putea preveni 1 din 7 nașteri premature în Australia de Sud.

„În prezent, există puține modalități eficiente de prevenire a nașterilor premature, care au un risc de deces sau un potențial de apariție a unei dizabilități a bebelușilor ridicate. Găsirea unor modalități de a preveni nașterea prematură este una dintre cele mai mari priorități în ceea ce privește sănătatea mamei și a copilului. Deși motivul pentru care omega-3 protejează împotriva nașterii premature nu este clar, există unele dovezi că acești acizi grași influențează modificările colului uterin înainte de travaliu și contracțiile uterului”, a declarat Makrides, care va prezenta primele rezultate ale programului de screening în cadrul reuniunii științifice anuale a Colegiului Regal al Patologilor din Australasia în data de 6 martie 2022.