Chimiștii au creat o serie de nanoroboți care elimină poluanții din apă. Invenția ar putea fi extinsă pentru a oferi o modalitate durabilă și accesibilă de curățare a apei contaminate din stațiile de epurare.
Martin Pumera și colegii acestuia din cadrul Universității de Chimie și Tehnologie din Praga, Republica Cehă, au dezvoltat nanoroboții folosind un material polimeric sensibil la temperatură și oxid de fier. Polimerul este utilizat pentru a colecta și elimina poluanții din apă, în timp ce oxidul de fier ajută la controlarea nanoroboților cu ajutorul magneților. De asemenea, cercetătorii au adăugat atomi de oxigen și hidrogen la oxidul de fier, care se pot atașa de poluanții țintă.
Roboții au o lungime de aproximativ 200 de nanometri și sunt alimentați de câmpuri magnetice, care permit echipei să controleze mișcările acestora.
Nanoroboții sunt dispersați în apă la temperaturi scăzute, de aproximativ 5°C. Atunci când temperatura crește la aproximativ 25°C, nanoroboții se conglomerează, captând orice elemente poluante aflate între ei. Ulterior, aceștia pot fi îndepărtați din apă cu ajutorul unui magnet și răciți pentru a elimina poluanții.
Atunci când au fost testați într-un recipient cu apă în care existau 5 miligrame de arsen pe litru, nanoroboții au reușit să elimine până la 65,2% din arsen în 100 de minute.
Spre deosebire de alți nanoroboți, aceștia nu au nevoie de combustibil pentru a funcționa și pot fi utilizați în mod repetat, acest lucru făcându-i durabili și rentabili.
„Putem schimba designul sau dezvolta nanoroboți care vor fi utilizate pentru vizarea anumitor particule chimice”, a declarat Pumera, care speră că această tehnologie poate fi folosită pentru tratarea apei la scară mai mare.
„Aceasta este o lucrare interesantă, în care se prezintă integrarea unor capacități ale materialelor sensibile la stimuli pentru crearea unor dispozitive micro-robotice, care au rolul de a prelua și elimina diferite tipuri de poluanți. Una dintre provocările viitoare este reprezentată de crearea unor sisteme de navigație magnetică, care ar putea traduce această tehnologie în aplicații de curățare a apelor la nivel industrial”, a declarat Salvador Pané i Vidal din cadrul ETH Zürich din Elveția.