TehnoȘtiri

NIVELURILE MARI DE CO2 DIN ATMOSFERĂ ACCELEREAZĂ PROCESELE DE FOTOSINTEZĂ

(c) Ryhor Bruyeu/Alamy Stock Photo

Climatologii au descoperit faptul că, de la începutul anilor 2000, nivelul tot mai mare de dioxid de carbon din atmosferă a condus la accelerarea proceselor de fotosinteză ale plantelor din întreaga lume.

Plantele produc energie prin fotosinteză, proces care preia CO2 din atmosferă sau din apă și care este cunoscut sub numele de producție primară. Rata cu care are loc fotosinteza poate să se mărească ca răspuns la creșterea concentrațiilor de gaz. Acest fenomen este cunoscut sub numele de efect de fertilizare cu CO2.

În prezent, Chi Chen și colegii acestuia din cadrul Universității din California, Berkeley, au cuantificat efectul de fertilizare cu CO2 la nivel global pentru plantele de pe uscat. Echipa a colectat date din 68 de locuri din întreaga lume (terenuri cultivate, pajiști și păduri) care au reprezentat modificările concentrației de CO2 în aerul aflat direct deasupra plantelor între anii 2001 și 2014.

Cercetătorii au descoperit faptul că rata fotosintezei a crescut în toate zonele și că, începând cu anul 2001, s-a înregistrat un plus de 9,1 grame de carbon absorbite pe metru pătrat pe an. Echipa a determinat că aproximativ 44% din această creștere poate fi atribuită nivelurilor crescute de CO2 din atmosferă, în timp ce un procent de 28% s-a datorat temperaturilor în creștere.

După aceea, oamenii de știință au corelat datele din aceste zone cu o serie de date extrase cu ajutorul sateliților și cu un model de vegetație globală pentru a estima schimbarea în timp la nivel mondial. Ei au descoperit faptul că, din anul 2001, producția primară globală a crescut anual cu 4,4 grame de carbon pe metru pătrat de plante.

Diferența dintre efectele fertilizării cu CO2 în zonele analizate și la nivel global se datorează unei distribuții globale mai neuniforme a plantelor și faptului că regiunile de vegetație vor varia în productivitate.

În ultimele decenii, suprafața totală a frunzelor din întreaga lume a crescut. „Acest lucru se datorează, în mare parte, acestei fertilizări cu CO2”, a declarat Chen.

„Am observat faptul că plantele expuse la niveluri mai ridicate de CO2 sunt mai eficiente în ceea ce privește utilizarea apei, ceea ce conduce adesea la o creștere mai rapidă, deoarece apa este, de obicei, o resursă limitativă. Totuși, deși plantele pot crește mai repede și pot capta o cantitate mai mare carbon, alți factori, precum nutrienții, pot limita măsura în care fotosinteza accelerată se traduce printr-o creștere accelerată”, a declarat Trevor Keenan coautor al studiului.

Cu toate acestea, efectele negative ale schimbărilor climatice pot compensa efectul de fertilizare cu CO2 raportat în cadrul studiului. „De exemplu, secetele mai frecvente și mai intense, apărute din cauza schimbărilor climatice, afectează negativ plantele la nivel global. Același lucru se aplică și în cazul incendiilor forestiere mai frecvente și focarelor de insecte provocate de încălzirile continue. Deși plantele ne câștigă timp prin absorbția unei cantități mai mari de CO2 ca răspuns la nivelurile mai ridicate ale gazului din atmosferă, acest lucru nu este suficient pentru a opri schimbările climatice. Reducerea emisiilor este singura modalitate prin care putem preveni creșterea temperaturilor globale”, a adăugat Keenan.