Produsele de curățare a suprafețelor pot expune oamenii la o cantitate similară de particule poluante cu cea întâlnită în cazul unui drum urban aglomerat, pe care circulă 28.000 de vehicule pe zi. Descoperirile sugerează că agenții specializați în curățenie pot fi expuși riscului de vătămare cauzată de poluanții din interior.
Produsele de curățare a suprafețelor conțin adesea substanțe chimice parfumate denumite monoterpene, care au un miros asemănător citricelor sau pinului. Monoterpenele se evaporă cu ușurință în aer, unde reacționează cu molecule instabile precum ozonul pentru a produce particule poluante denumite aerosoli organici secundari (SOA).
Aceste particule sunt generate și de motoarele vehiculelor și pot irita căile respiratorii. „Cu cât particulele sunt mai mici, cu atât acestea pătrund mai adânc în plămâni. Particulele mai mici provoacă probleme respiratorii grave, precum inflamația. De asemenea, ele pot introduce substanțe chimice în fluxul sanguin”, a declarat Colleen Rosales din cadrul Universității Indiana.
Rosales și colegii ei au curățat podeaua unei camere de birou timp de 15 minute folosind un mop înmuiat într-un produs de curățare parfumat comercial. Ei au repetat acest proces după câteva ore. Echipa a folosit contoare de particule pentru a urmări nivelurile de SOA mici (cu un diametru de cel mult 10 nanometri) din aer în timpul curățării și după curățare.
Prin modelarea modului în care particulele pătrund în sistemul respirator, ei au calculat că petrecerea a 1,5 ore într-o încăpere care este curățată cu aceste substanțe ar expune plămânii la niveluri similare de particule poluante ca statul timp de 1,5 până la 6 ore pe un drum aglomerat. Această comparație s-a bazat pe datele de poluare publicate anterior cu privire la un drum folosit de mii de vehicule pe zi și mărginit de clădiri cu mai multe etaje.
Echipa a declarat faptul că, pentru a stabili efectele acestor poluanți din interior asupra sănătății persoanelor, sunt necesare mai multe cercetări.
„În prezent, ne lipsesc informații detaliate în ceea ce privește toxicitatea particulelor din interior în comparație cu cele generate de vehicule. Este important să determinăm care dintre cele două tipuri de substanțe este mai dăunătoare. Dacă SOA sunt mai dăunătoare, ar trebui să ne gândim la elaborarea unor linii directoare pentru a reduce riscurile de sănătate pentru agenții specializați în curățenie”, a declarat Nicola Carslaw din cadrul Universității York din Marea Britanie.
Rosales sugerează că nivelurile de SOA din interior pot fi reduse prin utilizarea ventilatoarelor care conțin filtre ce captează ozonul și poluanții. De asemenea, oamenii pot evita produsele care au în componența lor monoterpene.