În cadrul publicației Protocol s-a raportat faptul că Qualcomm va adopta codec-ul video AV1 în anul 2023. AV1 este următorul codec video open-source, fără drepturi de autor, iar adoptarea pe scară largă a acestuia va necesita suport hardware din partea producătorilor de cipuri din întreaga lume.
SoC-ul de vârf al companiei Qualcomm, mai exact cipul Snapdragon 8 Gen 1, nu suportă codecul AV1. Cu toate acestea, compania Samsung a reușit să integreze codec-ul pe procesorul Exynos 2200, care există pe versiunile internaționale ale gamei Galaxy S22, iar SoC-ul MediaTek Dimensity 1000 se vine cu suport pentru AV1 de mai bine de 1 an. Deși Apple este membru fondator al Alianței AV1, dispozitivele producătorului american nu acceptă încă codec-ul.
În cadrul raportului se menționează faptul că „procesorul mobil Snapdragon” al companiei Qualcomm cu numărul de model „SM8550” va suporta codec-ul AV1. Acesta va fi probabil denumit SoC „Snapdragon 8 Gen 2” și va fi lansat în anul 2023.
Deși adoptarea pe scară largă a codec-ului AV1 pare inevitabilă, procesul va dura ceva timp. Acesta este un succesor al codec-urilor VP8 și VP9 ale companiei Google și este construit de către Alliance for Open Media. Printre membrii fondatori ai acesteia se numără Amazon, Apple, ARM, Facebook, Google, Intel, Microsoft, Mozilla, Netflix, Nvidia și Samsung. Netflix și YouTube consideră suportul pentru AV1 „o cerință esențială” pentru viitoare produse care doresc să implementeze oricare dintre serviciile video ale companiilor. Acest lucru ar trebui să motiveze aproape toți furnizorii de hardware și software să adopte cât mai curând codecul.
Concurența principală a codec-ului AV1 este H.265, alias HEVC, dezvoltat de către Moving Picture Experts Group (MPEG). Deși unele teste arată că noul codec AV1 are o eficiență cu 30% mai mare decât H.265, ceea ce contează cu adevărat este faptul că AV1 nu are drepturi de autor. Atunci când folosesc codec-ul H.265, comercianții trebuie să plătească diferite taxe de licențiere pentru tehnologia brevetată a lui H.265. Totuși, membrii Alliance for Open Media s-au angajat să-și pună la comun brevetele pentru a crea codec-ul fără drepturi de autor. Datorită faptului că este un sistem open source și fără drepturi de autor, suportul pentru AV1 este binevenit în cadrul bazelor de cod open source precum Firefox și Chromium.
Compania Google face tot posibilul pentru a adopta codec-ul AV1 și construiește deja hardware personalizat de transcodare video AV1 pentru centrele sale de date ale platformei YouTube. Introducerea suportului pentru AV1 în cadrul viitoarelor procesoare ale companiei Qualcomm ar însemna că aproape fiecare smartphone Android important care va fi lansat în anul 2023 va veni cu noul codec.