TehnoȘtiri

DEZVOLTAREA UNOR BACTERII CARE PRODUC SUBSTANȚE PRIN ABSORBIREA DIOXIDULUI DE CARBON

(c) Zoonar GmbH / Alamy

Bacteriile concepute pentru a transforma dioxidul de carbon în compuși utilizați în producerea de decapant și dezinfectant pentru mâini ar putea oferi o modalitate de fabricare a substanțelor chimice industriale cu emisii negative de carbon.

Michael Köpke și colegii acestuia din cadrul LanzaTech din Illinois au căutat printre tulpinile unei bacterii producătoare de etanol, denumită Clostridium autoethanogenum, pentru a identifica enzimele care ar permite microbilor să creeze în schimb acetonă, care este folosită la fabricarea vopselei și a lacului de unghii. După aceea, cercetătorii au combinat genele acestor enzime într-un singur organism. Ei au repetat procesul pentru izopropanol, care este folosit ca dezinfectant.

Bacteriile create fermentează dioxidul de carbon din aer pentru a produce substanțele chimice. „Procesul este similar cu producerea berii, dar în loc să folosim o tulpină de drojdie care mănâncă zahărul pentru a produce alcool, utilizăm microbi care pot consuma dioxid de carbon”, a declarat Köpke.

După extinderea experimentelor inițiale cu un factor de 60, echipa a descoperit faptul că procesul consumă aproximativ 1,78 kilograme de CO2 per kilogram de acetonă produs și 1,17 kg de CO2 per kg de izopropanol. Uzual, aceste substanțe chimice sunt fabricate folosind combustibili fosili. În cadrul procesului sunt emise 2,55 kg de dioxid de carbon per kg de acetonă și, respectiv, 1,85 kg de dioxid de carbon per kg de izopropanol.

Dacă această metodă ar fi adoptată pe scară largă, procesul ar înregistra o scădere cu 160% a emisiilor de gaze cu efect de seră. De asemenea, tehnica ar putea fi mai durabilă prin utilizarea gazelor reziduale provenite din alte procese industriale, precum producția de oțel.

„Ca populație, căutăm modalități de a colabora mai bine cu planeta”, a declarat Michael Jewett, membru al echipei din cadrul Universității Northwestern, Illinois.

„Abordarea pe care am dezvoltat-o reprezintă un model pentru viitoarele tehnologii și va accelera dezvoltarea altor substanțe chimice care pot fi produse într-un mod similar”, a declarat Köpke.