TehnoȘtiri

FEȚELE FALSE CREATE DE CĂTRE UN SISTEM DE INTELIGENȚĂ ARTIFICIALĂ

(c) Anatolii Babii / Alamy

Inteligența artificială poate crea chipuri umane atât de realiste, încât oamenii nu le pot deosebi de fețele reale. Mai mult decât atât, aceștia par să aibă mai multă încredere în fețele false.

Fețele umane fictive, generate de computer, sunt atât de convingătoare, încât pot păcăli chiar și observatorii instruiți. Ele pot fi descărcate cu ușurință din mediul online și utilizate pentru escrocherii pe internet și profiluri false pe rețele sociale.

„Ar trebui să fim îngrijorați, pentru că aceste fețe sintetice sunt incredibil de eficiente în scopuri nefaste, precum pornografia sau fraudele”, a declarat Sophie Nightingale din cadrul Universității Lancaster din Marea Britanie.

Programele de inteligență artificială denumite rețele adverse generative sau GAN învață să creeze imagini false care se disting din ce în ce mai puțin de imaginile reale, punând două rețele neuronale să concureze una împotriva celeilalte.

Sophie Nightingale și colegul ei, Hany Farid, din cadrul Universității din California, Berkeley au cerut unui grup format din 315 de participanți neinstruiți și 219 de participanți instruiți, recrutați pe un site web de crowdsourcing, să spună dacă pot face distincția dintre 400 de fotografii false de 400 de fotografii cu oameni reali. Fiecare set de imagini a fost format din 100 de fețe de persoane din fiecare dintre cele patru grupuri etnice: alb, negru, est-asiatic și sud-asiatic. După aceea, ei au cerut altor 223 de participanți să evalueze o selecție de fețe din aceleași seturi în funcție de nivelul lor de încredere, pe o scară de la 1 la 7.

„Participanții neantrenați au avut o acuratețe inițială de 48,2%, adică puțin mai mică decât dacă ar fi presupus orbește. Deși cei care au fost instruiți pentru a recunoaște fețele generate de computer au avut o precizie de 59%, această diferență este neglijabilă”, a declarat Nightingale. Fețele persoanelor albe au fost cel mai greu de identificat ca fiind adevărate și false. Acest lucru se poate datora faptului că software-ul de sinteză a fost antrenat mult mai mult folosind acest tip de fețe.

Participanții au evaluat fețele false ca fiind, în medie, cu 8% mai demne de încredere decât fețele reale. „Aceasta este o diferență mică, dar semnificativă. Acest procent s-ar putea datora faptului că fețele sintetice arată mai mult ca niște fețe umane „medii”, iar oamenii sunt mai predispuși să aibă încredere în chipuri cu aspect tipic”, a declarat Nightingale,

De asemenea, a existat o mică diferență între grupurile etnice și o ușoară tendință a oamenilor de a evalua fețele persoanelor de culoare ca fiind mai de încredere decât cele ale persoanelor din Asia de Sud.

Privind la extreme, cele patru tipuri fețe evaluate ca fiind cele mai nedemne de încredere erau reale, în timp ce primele trei fețe clasificate ca fiind cele mai demne de încredere erau false.

„Avem nevoie de linii directoare etice mai stricte și de un cadru legal mai larg, pentru că, în mod inevitabil, vor exista oameni care vor vrea să folosească aceste imagini pentru a face rău, iar acest lucru este îngrijorător. Pentru a reduce aceste riscuri, dezvoltatorii ar putea adăuga pe imagini filigrane pentru a le semnala ca fiind false. Dacă nu facem ceva pentru a opri acest trend, situația se va înrăutăți”, a declarat Nightingale.