Potrivit unui studiu observațional amplu desfășurat în SUA, practicarea yoga o dată sau de mai multe ori pe săptămână poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale.
La nivel global, aproximativ o treime dintre adulți au hipertensiune arterială, ceea ce crește riscul de apariție a unui atac de cord sau a unui accident vascular cerebral. Medicii sunt conștienți de faptul că activitatea fizică scade tensiunea arterială nu numai în timpul bătăilor inimii (tensiunea sistolică), ci și între bătăi (tensiunea diastolică). Cu toate acestea, mulți oameni au probleme în a respecta regimurile de exerciții fizice.
Yoga tinde să fie o formă de mișcare mai durabilă decât alte tipuri de exerciți deoarece pune mai puțină presiune pe articulații, se poate practica împreună cu alte persoane și ajută la relaxarea minții.
În cadrul mai multor studii clinice s-a descoperit faptul că yoga scade tensiunea arterială, mai ales atunci când persoanele încorporează exerciții de respirație și meditație. Cu toate acestea, aceste studii au implicat mai multe sesiuni pe săptămână, ceea ce poate să nu fie realizabil pentru mulți oameni.
Pentru a afla dacă yoga ajută cu adevărat la reducerea tensiunii arteriale, Nadia Penrod din cadrul Universității Pennsylvania și Jason Moore din cadrul Centrului Medical Cedars-Sinai din Los Angeles au studiat fișele electronice de sănătate ale unui grup de 1355 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 79 de ani, din sud-estul Pennsylvania și care au declarat că practicau yoga cel puțin o dată pe săptămână.
Ei au comparat fiecare dintre acești oameni cu cel puțin alte trei persoane care aveau caracteristici similare în ceea ce privește aspecte precum vârsta, genul, rasa, codul poștal, indicele de masă corporală, consumul de alcool, statutul de fumător și utilizarea de medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale, dar care nu aveau nicio mențiune despre practicarea yoga în notele lor clinice.
În medie, persoanele care practicau yoga aveau o tensiune arterială sistolică cu 2,8 milimetri de mercur (mmHg) mai mică și o tensiune arterială diastolică cu 1,5 mmHg mai mică decât ceilalți indivizi.
„Este posibil ca această scădere a tensiunii arteriale să nu fie foarte relevantă pentru majoritatea persoanelor din studiu, deoarece acestea erau femei tinere, sănătoase, care aveau deja o tensiune arterială normală. Totuși dacă tensiunea arterială medie ar scădea la nivel de populație cu atât de mult, acest lucru ar preveni un număr semnificativ de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale”, a declarat Mark Nelson din cadrul Universității Tasmania din Hobart, Australia.
De exemplu, în urma unui studiu desfășurat în anul 2015 s-a constatat faptul că o reducere medie a tensiunii arteriale sistolice la nivel de populație de 2 mmHg în rândul adulților de vârstă mijlocie din SUA ar preveni anual mai mult de 12.000 de atacuri de cord și 7.000 de accidente vasculare cerebrale.
„Pe baza celui mai recent studiu, nu putem spune cu siguranță că yoga scade tensiunea arterială, deoarece ar putea exista și alte explicații. De exemplu, oamenii care fac yoga pot avea o tensiune arterială mai scăzută deoarece aceștia tind să aibă diete mai sănătoase. Yoga nu ar trebui să fie văzută ca un substitut pentru medicamentele de scădere a tensiunii arteriale, care, de obicei, reduc tensiunea arterială sistolică cu mai mult de 5 mmHg”, a declarat Geoff Head din cadrul Baker Heart and Diabetes Institute din Melbourne, Australia.
„Cu toate acestea, este posibil ca yoga să ajute la scăderea tensiunii arteriale deoarece îi încurajează pe cei care nu fac exerciții fizice să se miște. Una dintre problemele formelor de exercițiu este că acestea trebuie să fie susținute, iar yoga, ca formă statică de exercițiu, poate fi susținută, deoarece persoanele care o practică se bucură de interacțiunea socială și aspectul de relaxare al acestuia”, a declarat Nelson.