TehnoȘtiri

PILOȚII AMATORI CARE MONITORIZEAZĂ GRANIȚA DINTRE UCRAINA ȘI RUSIA CU AJUTORUL DRONELOR

(c) Aerorozvidka

Studenții, cadrele universitare și pasionații de electronică folosesc drone homemade și camere dotate cu senzori de mișcare pentru a monitoriza granița Ucrainei cu Rusia. Aceștia încearcă să observe semne de întărire și agresiune militară rusă și au declarat faptul că au atacat și ținte rusești cu o serie de rachete sovietice adaptate. Informațiile pe care le adună acest grup sunt introduse într-un pachet software personalizat, care a ajutat la instruirea armatei țării.

Aerorozvidka este o organizație non-guvernamentală cu zeci de ingineri software și hardware. Mai multe sute de oameni își oferă sprijinul atunci când pot și stau în rezervă. Grupul a fost înființat în anul 2014 ca răspuns la invazia Donbasului și la anexarea Crimeei de către Rusia și din cauza faptului că armata ucraineană nu avea expertiza și finanțarea necesară pentru a opera tehnologia modernă utilizată pentru a urmărirea separatiștilor pro-ruși.

În acele etape ale conflictului, dronele organizației Aerorozvidka au fost chiar echipate cu bombe homemade și folosite pentru a ținti soldații și echipamentele, în timp ce operatorii se aflau la o distanță sigură, în dube blindate. Grupul susține că cel puțin doi dintre membrii săi au murit în timpul acțiunilor, inclusiv unul dintre co-fondatorii grupului, Kochetkov-Sukach Vladimir Vyacheslavovich, care a fost ucis de o mină în timp ce acesta instala echipamente de supraveghere. În prezent, grupul se mută frecvent pentru a nu fi urmărit și își continuă munca urmărind granița pentru a detecta acumulări de forțe rusești și bombardându-le atunci când se ivește ocazia cu rachete improvizate, lansate cu ajutorul dronelor lor, sub supravegherea armatei ucrainene.

„Scopul nostru principal este să oferim armatei noastre tehnologii moderne și sofisticate pentru a conduce războiul de la distanță. Preferăm să pierdem mașinile, și nu frații noștri de arme”, a declarat un purtător de cuvânt al grupului.

Inițial, grupul folosea drone standard, dar, în prezent, acesta construiește dispozitive personalizate mari, cu opt rotoare, folosind piese cumpărate online. Acestea sunt capabile să transporte sarcini utile mai grele și, prin urmare, arme mai mari. Grupul susține că mai multe dintre aceste drone au fost doborâte de forțele rusești și că acesta se confruntă, de asemenea, cu atacuri cibernetice regulate care provin din Rusia.

În plus, armatele ucrainene și cele rusești au acces la propriile drone. Ucraina a folosit drone Bayraktar TB2 înarmate, cumpărate din Turcia, împotriva separatiștilor susținuți de ruși. Guvernul ucrainean a mai susținut faptul că forțele speciale ruse au atacat depozitele de muniție cu cvadricoptere mici, echipate cu bombe.

Conducătorii organizației Aerorozvidka speră să-și folosească expertiza pentru a spori informațiile de care dispune Ucraina. Pe lângă drone, Aerorozvidka operează un lanț de camere montate pe mai mulți stâlpi înalți, existenți de-a lungul graniței cu Rusia, în estul Ucrainei. Aceste camere au un zoom de până la 50 de ori și se pot înclina pentru a observa orice mișcare. Totuși, acestea sunt vizate în mod regulat de către forțele de opoziție. „Deși stâlpii noștri de supraveghere sunt loviți constant de rachete rusești, noi construim alții noi”, a declarat purtătorul de cuvânt al grupului.

Un membru al personalului unei companii de securitate, care furnizează componente grupului Aerorozvidka, a declarat faptul că aceste camere sunt capabile să detecteze automat mișcarea și să declanșeze alarme atunci când obiectele sau oamenii traversează o linie definită de utilizator. De asemenea, acestea au capacitatea de detectare facială.

„Acesta este un echipament care, pe lângă utilizarea normală, poate fi folosit și în operațiuni militare și care îi ajută pe soldații noștri să monitorizeze situațua de la distanță, fără a fi în pericol direct. Voluntarii ne contactează și noi, la rândul nostru, vindem echipamente la cele mai mici prețuri posibile și oferim sfaturi. Putem uni toate aceste sisteme pentru a crește eficacitatea forțelor ucrainene. Complexitatea sistemului nostru este mult mai mare decât în anul ​​2014, când am folosit drone pentru consumatori personalizate”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Inginerii software, care lucrează pentru organizația Aerorozvidka, au creat și un software personalizat de „conștientizare a situației” denumit Delta, care preia multitudinea de date de la drone, camere și fluxurile prin satelit și le prezintă într-o hartă interactivă, pe care comandanții militari o pot folosi pentru planificare. Grupul a declarat faptul că sistemul a fost proiectat să funcționeze cu sistemele NATO și a fost deja folosit multe exerciții de antrenament NATO, precum Sea Breeze, cât și în bătălii reale, care au implicat armata ucraineană, și că acesta poate fi accesat din orice browser web chiar și pe computere de bază.