TehnoȘtiri

PREZENTAREA PRIMELOR PRODUSE COMPATIBILE CU STANDARDUL WI-FI 7

(c) Andriy Onufriyenko/Getty Images

Deși produsele compatibile cu standardul Wi-Fi 6E au început să apară în anul 2021, comunitatea tehnologică a început deja să speculeze cu privire la următorul standard. Wi-Fi 7 reprezintă următoarea generație a protocolului de rețea wireless, iar în data de 19 ianuarie, o companie a prezentat deja o tehnologie funcțională.

Wi-Fi 7 nu este încă disponibil din cauza faptului că organizația Wi-Fi Alliance nu a creat încă standardul. Cunoscut și sub numele de standardul IEEE 802.11be, experții se așteaptă ca Wi-Fi 7 să ofere viteze de „cel puțin 30 GBps”. Această valoare este un salt destul de mare față de vitezele standardelor Wi-Fi 6 (9,6 GBps) și Wi-Fi 5 (3,5 GBps). Cu toate acestea, toate cele trei viteze sunt teoretice, ele neputând fi atinse în lumea reală.

Următorul standard Wi-Fi are ca scop gestionarea nevoilor tot mai mari de rețea ale tehnologiilor în evoluție, precum streaming-ul 4K și 8K, realitatea virtuală și augmentată și cloud gaming și computing, prin reducerea latenței și a fluctuațiilor. Acest lucru va fi realizat prin îmbunătățiri ale stratului fizic (PHY) și a medium acces control (MAC).

De asemenea, standardul Wi-Fi 7 ar trebui să fie compatibil cu produsele care utilizează benzile de spectru de 2.4, 5 și 6 GHz.

În data de 19 ianuarie 2022, reprezentanții companiei MediaTek au declarat faptul că vor efectua primele demonstrații live ale standardului Wi-Fi 7. Clienții săi și „colaboratorii din industrie” au vizualizat demonstrațiile prin portofoliul de conectivitate Wi-Fi 7 Filogic al companiei MediaTek, care include cipuri Wi-Fi.

Alan Hsu, vicepreședintele corporativ și directorul general al afacerii de conectivitate inteligentă în cadrul MediaTek, a oferit o serie informații despre aplicațiile viitoarelor cipuri Wi-Fi 7, printre acestea numărându-se „rețele destinate gospodăriilor, de birou și industriale, aplicații multiplayer AR/VR, cloud gaming și streaming 4K și 8K.

Actualele cipuri bazate pe standardele Wi-Fi 6 și 6E ale companiei MediaTek sunt utilizate în diverse aplicații, de la routere de consum și până la laptopuri, televizoare, camere, routere pentru afaceri și dispozitive IoT.

De asemenea, reprezentanții companiei de semiconductori doresc să demonstreze eficiența rețelei atunci când există interferențe sau congestie, valorificând capabilitățile de operare multi-link (MLO) ale Wi-Fi 7, care utilizează mai multe benzi de frecvență în mod simultan.

„Progresele Wi-Fi 7 în ceea ce privește lățimea canalelor, QAM (modularea amplitudinii în quadratură) și noile funcții, precum operarea multi-link (MLO), vor face din Wi-Fi 7 un standard foarte atractiv pentru dispozitive, inclusiv smartphone-uri flagship, PC-uri, dispozitive de consum, precum și pentru domeniile verticale, precum comerțul cu amănuntul și industria. Acest lucru va avea loc pe măsură ce furnizorii de servicii vor începe să implementeze un spectru mai larg de hotspot-uri în aceste segmente de piață”, a declarat Mario Morales, vicepreședinte al grupului de semiconductori în cadrul IDC.

Oficialii din cadrul MediaTek au indicat faptul că standardul Wi-Fi 7 folosește același număr de antene ca și standardul Wi-Fi 6, iar frecvența canalelor este de 320 MHz (comparativ cu până la 160 MHz în cazul canalelor Wi-Fi 6).

Din cauza faptului că protocolul nu a fost încă finalizat, data lansării unor dispozitive compatibile este greu de estimat. Cu toate acestea, oficialii din cadrul MediaTek (care a ajutat la dezvoltarea standardului) au susținut faptul că dispozitivele vor deveni disponibile începând cu anul 2023.