TehnoȘtiri

TRATAREA DIABETULUI DE TIP 1 CU AJUTORUL UNUI NOU TIP DE PANCREAS ARTIFICIAL

(c) Universitatea Cambridge

Un pancreas artificial, compus dintr-o aplicație de telefon, conectată wireless la un senzor de glucoză implantat, și o pompă de insulină, pot monitoriza și controla nivelul de zahăr din sânge al copiilor cu diabet de tip 1 mai eficient decât terapia standard actuală.

Diabetul de tip 1 este cauzat de distrugerea celulelor din pancreas, care, în mod normal, produc hormonul insulină. Acesta este utilizat pentru a regla nivelul de glucoză din sânge. O lipsă de reglare a glicemiei poate pune viața unei persoane în pericol.

„Tratarea copiilor care suferă de diabet poate fi deosebit de dificilă, deoarece aceștia au modele de alimentație și niveluri de activitate mai puțin previzibile și, prin urmare, cerințe mai variabile în ceea ce privește insulina”, a declarat Julia Ware din cadrul Universității din Cambridge.

Tratamentul standard pentru copiii cu diabet zaharat de tip 1 se numește terapie cu pompă cu senzor. Senzorul este folosit pentru a urmări nivelurile de glucoză din sânge, iar copiii aflați sub tratament necesită un asistent care să seteze manual cantitatea de insulină introdusă, atât în ​​timpul mesei, cât și atunci când acesta nu mănâncă.

Pentru a simplifica acest proces, colegii lui Ware au petrecut ani de zile dezvoltând o aplicație denumită CamAPS FX, care se conectează la un senzor de glucoză aflat sub piele și la o pompă de insulină conectată la un strat de grăsime din abdomen. Un algoritm calculează automat cantitatea de insulină care trebuie administrată pe baza nivelurilor de glucoză măsurate. Totuși, înainte de masă, dozele suplimentare de insulină trebuie introduse manual.

În prezent, echipa a comparat pancreasul artificial și aplicația acestuia cu terapia standard (pompa cu senzor) pe un grup de copii cu vârste cuprinse între 1 și 7 ani. Pe parcursul a 32 de săptămâni, echipa a testat fiecare tratament timp de 16 săptămâni pe 74 de copii.

Cercetătorii au descoperit faptul că, atunci când au folosit pancreasul artificial și aplicația, copiii au prezentat un nivel corect de zahăr în sânge în aproximativ trei sferturi din zi. Această perioadă este cu aproximativ două ore mai mare în comparație cu terapia standard.

De asemenea, perioada în care subiecții au prezentat niveluri ridicate de zahăr din sânge, stare denumită hiperglicemie, a fost de cel mult 6 ore. Acesta a fost cu aproape 10% mai mică decât în ​​cazul terapiei standard. „Beneficiile au fost chiar mai mari decât ne așteptam. Părinții au descris pancreasul artificial ca fiind revoluționar, deoarece aceștia au putut să se relaxeze și să petreacă mai puțin timp îngrijorându-se cu privire la nivelul zahărului din sângele copilului lor, în special pe timp de noapte”, a declarat Ware.