TehnoȘtiri

EFECTUL POLUĂRII CU OZON ASUPRA CULTURILOR DIN ASIA DE EST

(c) AerialPerspective Images/Getty Images

Majorarea concentrațiilor de ozon la nivelul solului în Asia de Est provoacă daune din ce în ce mai mari în domeniul agriculturii. Potrivit lui Zhaozhong Feng și a colegilor acestuia din cadrul Universității Nanjing de Știință și Tehnologia Informației din China, costul scăderii relative a randamentelor culturilor de grâu, orez și porumb din China, Japonia și Coreea de Sud se ridică la 63 de miliarde de dolari pe an.

„Concentrațiile de ozon de suprafață din China au crescut cu aproximativ 5% pe an. O creștere atât de rapidă a nivelului de ozon de suprafață are un efect negativ asupra recoltelor” a declarat Feng.

Ozonul este un gaz foarte reactiv. Deși prezența sa în stratosferă este benefică, deoarece acesta blochează lumina ultravioletă periculoasă, ozonul regăsit la nivelul solului dăunează plantelor și animalelor. Acesta se formează atunci când oxizii de azot (NOx) reacționează cu compuși organici volatili în prezența luminii solare.

Nivelurile de ozon de suprafață au crescut în multe regiuni din întreaga lume din cauza poluării cu NOx produși, în principal, de vehicule. Deși randamentul terenurilor agricole a crescut datorită tehnologiilor și soiurilor îmbunătățite, acesta ar fi putut fi și mai mare dacă nu ar exista problema legată de ozon.

Pe baza măsurătorilor din 3000 de locații din China, Japonia și Coreea de Sud, echipa lui Feng estimează că poluarea cu ozon cauzează pierderi relative de randament de 33% pentru grâu, 23% pentru orez și 9% pentru porumb.

Acestea sunt estimări aproape duble față de anul 2016. „Creșterea se datorează nivelurilor mai mari de ozon de suprafață și înțelegerii mai bune a impactului acestuia asupra plantelor”, a declarat Feng.

„Estimarea pierderilor de recolte în valoare de 63 de miliarde de dolari este plauzibilă. Impactul imens al ozonului de suprafață a devenit treptat clar”, a declarat Nigel Bell din cadrul Colegiului Imperial din Londra.

Din cauza faptului că agricultura este una dintre cele mai mari surse de emisii de gaze cu efect de seră, iar defrișarea continuă a terenurilor pentru construirea fermelor provoacă pierderea habitatului, creșterea nivelului de ozon contribuie indirect la încălzirea globală și la pierderea biodiversității. Totuși, relația dintre ozon și alți poluanți ai aerului este complexă, ceea ce face ca abordarea problemei pe termen scurt să fie dificilă.

„Unul dintre motivele pentru creșterea nivelului de ozon din China este reprezentat de scăderea nivelului de poluare cu particule. Particulele reduc ozonul prin blocarea razelor solare și prin inhibarea reacțiilor chimice, care produc gazul. În plus, nivelurile foarte mari de oxizi de azot consumă ozon, astfel încât reducerea poluării cu NOx poate crește nivelul de ozon. Aceste procese contribuie la creșterea rapidă a ozonului de suprafață în China”, a declarat Feng.