TehnoȘtiri

CEA MAI MARE HARTĂ 3D A UNIVERSULUI CONȚINE 8 MILIOANE DE GALAXII

(c) KPNO/NOIRLab/NSF/AURA/P.​ Marenfeld

Cea mai mare hartă 3D a universului a fost creată cu ajutorul unui instrument special conceput pentru această sarcină. Oamenii de știință speră că această hartă va ajuta, în cele din urmă, la rezolvarea misterului de ce universul se extinde din ce în ce mai rapid.

Harta a fost produsă de Instrumentul spectroscopic al energiei întunecate (DESI) în doar șapte luni și conține aproximativ 8 milioane de galaxii – dublu față de numărul de galaxii pe care oamenii de știință au fost capabili să le cartografieze înainte. „Harta va deveni mai mare și mai detaliată, pe măsură ce DESI continuă o cartografiere planificată pentru următorii cinci ani”, a declarat Julien Guy din cadrul Laboratorului Național Lawrence Berkeley din California.

Instrumentul, montat pe un telescop din Arizona, funcționează prin măsurarea a cât de mult se deplasează lumina emisă de galaxiile îndepărtate către lungimi de undă mai mari. Această proprietate, numită deplasarea spre roșu, reprezintă cât de mult s-a extins universul în timpul în care a fost nevoie pentru ca acea lumină să ajungă pe Pământ.

„Ceea ce facem cu adevărat când realizăm această hartă 3D este să măsurăm istoria expansiunii universului. Lucrul deosebit pe care îl facem cu acest instrument este precizia”, a declarat Guy.

Oamenii de știință se așteaptă ca DESI să catalogheze deplasările spre roșu a peste 35 de milioane de galaxii până în anul 2026. Instrumentul poate colecta date de deplasare spre roșu din 5000 de locații diferite din univers, în orice moment, prin intermediul a 5000 de fibre optice controlate robotic.

Cercetătorii speră că, cu cât vor obține mai multe date, cu atât  probabil să identifice ceva care nu se potrivește cu modelul actual de extindere a universului. Fizicienii speculează că energia întunecată, care reprezintă până la 70% din univers, este responsabilă de expansiune. Se crede că mare parte din restul universului este alcătuită din materie întunecată, a cărei distribuție stă la baza formării galaxiilor.

„Sperăm ca în următorii cinci ani să găsim o abatere de la acest model de cosmologie, care ne va oferi un indiciu despre ceea ce se întâmplă cu adevărat. În prezent suntem blocați într-un model simplu, care descrie perfect datele, dar nu ne oferă informații noi”, a declarat Guy.

„DESI va reprezenta o transformare mare, permițându-ne să conectăm galaxiile pe care le putem vedea cu toate telescoapele noastre, prin intermediul materiei întunecate. Cu ajutorul acestor informații, vom fi într-o poziție mult mai bună de a înțelege întrebările fundamentale despre univers, cum ar fi modul în care energia întunecată influențează expansiunea”, a declarat Amelie Saintonge din cadrul University College London.