TehnoȘtiri

RINICHI DE PORC MODIFICAȚI GENETIC TRANSPLANTAȚI LA UN OM AFLAT ÎN MOARTE CEREBRALĂ

(c) Jeff Myers, UAB

Doi rinichi de porc, modificați genetic pentru a preveni respingerea de către sistemul imunitar uman, au fost transplantați într-un om din SUA aflat în moarte cerebrală. Această procedură reprezintă un prim pas către tratarea pacienților. Pe perioada experimentului, care a durat 77 de ore, rinichii nu au fost respinși.

„Acest experiment reprezintă o schimbare majoră în domeniul transplantelor de organe, care este probabil cea mai bună soluție la criza deficitului de organe. Am… obținut datele de siguranță și fezabilitate necesare pentru a începe un studiu clinic”, a declarat chirurgul Jayme Locke din cadrul Universității din Alabama din Birmingham într-un comunicat de presă.

Experimentul a avut loc în urmă cu câteva luni, dar a fost publicat la data de 20 ianuarie 2022, în revista medicală „American Journal of Transplantation”. Rinichii provin din aceeași generație de porci modificați genetic cu cea a inimii de porc transplantată lui David Bennett, în vârstă de 57 de ani, în data de 7 ianuarie 2022. În timp ce Bennett a primit inima de porc pentru că nu existau alte opțiuni de viață pentru el, transplantul de rinichi a fost făcut doar ca test inițial de siguranță.

Beneficiarul, Jim Parsons, de asemenea, în vârstă de 57 de ani, era un donator de organe înregistrat, dar niciunul dintre organele sale nu era potrivit pentru transplant. Familia acestuia și-a dat acordul ca trupul său să fie menținut în viață cu ajutorul unui ventilator, astfel încât studiul să poată fi făcut. Rinichii lui au fost îndepărtați și înlocuiți cu rinichi de porc modificați genetic.

„Jim și-ar fi dorit să salveze cât mai mulți oameni după moartea sa și, dacă ar fi știut că ar putea salva mii de oameni făcând acest lucru, nu ar fi avut nicio ezitare”, a declarat fosta sa soție Julie O’Hara.

Organele de porc nu pot fi transplantate în mod normal la oameni, deoarece sunt respinse de sistemul imunitar uman, chiar dacă oamenilor li se administrează medicamente imunosupresoare. Porcii creați de firma americană Revivicor au fost modificați genetic pentru a preveni respingerea.

Patru gene au fost dezactivate, inclusiv unele care codifică proteinele care provoacă răspunsul imun la oameni. Porcii au, de asemenea, șase gene umane adăugate.

Rinichii de porc nu au fost respinși în timpul experimentului de 77 de ore. Aceștia au produs urină, dar nu au eliminat o substanță din sânge, numită creatinină, o măsură cheie a funcției normale a rinichilor. Echipa nu este sigură de ce s-a întâmplat acest lucru, dar ar putea fi legat de starea de sănătate inițială a lui Parsons.

O problemă potențială este că porcii au o tensiune arterială mai mică decât oamenii, ceea ce înseamnă că vasele de sânge din rinichii de porc ar putea fi deteriorate de tensiunea arterială mai mare după transplant. Totuși, echipa nu a observat niciun semn al acestei probleme.

O altă îngrijorare este dată de faptul că virușii care se regăsesc în genomul porcilor ar putea infecta oamenii, dar echipa nu a găsit niciun semn în acest sens. Cel puțin o altă companie lucrează la crearea de porci potriviți pentru transplant, totuși, acestea șterg toate genele virale pentru a se asigura că acest lucru nu se poate întâmpla.