TehnoȘtiri

NASA A FINALIZAT DESFĂȘURAREA TELESCOPULUI JAMES WEBB

(c) Nasa

După un efort depus de zeci de mii de oameni pe o perioadă de un sfert de secol, telescopul spațial James Webb a fost desfășurat complet. Nava spațială masivă a finalizat implementările finale, iar procesul a decurs fără probleme.

Datorită companiei NASA și agențiilor spațiale din Europa și Canada, lumea are un nou telescop spațial care va permite omenirii să observe primele etape ale formării universului. Telescopul ar putea chiar identifica primele lumi cu adevărat asemănătoare Pământului, care orbitează în jurul altor stele.

După desfășurarea completă a scutului solar și a oglinzilor primare, directorul cercetătorilor din cadrul NASA, Thomas Zurbuchen, a declarat: „Acesta este o piatră de hotar uimitoare”.

Oamenii de știință au fost întotdeauna dornici să facă observații în universul timpuriu, iar planificarea serioasă pentru un succesor al telescopului spațial Hubble a început în anii 1990. Pentru a privi în trecut, un dispozitiv ar necesita un mediu întunecat și rece, aflat departe de Pământ. Acest lucru se datorează faptului că recoltarea luminii provenite de la cele mai slabe și mai îndepărtate obiecte din univers necesită nu doar o oglindă foarte mare, ci lipsa totală a unei interferențe de fundal.

Pentru a face acest lucru, oamenii de știință au planificat construirea unui telescop care să facă observații folosind radiații infraroșii. Această porțiune a spectrului este potrivită pentru detectarea emisiilor de căldură, iar astfel de lungimi de undă sunt suficient de mari pentru a nu fi deviate de praful interstelar.

Cu toate acestea, un astfel de telescop ar trebui să fie foarte rece. În consecință, oamenii de știință au fost nevoiți să conceapă un scut termic de dimensiunea unui teren de tenis pentru a bloca lumina și căldura provenită de la Soare, care ar fi putut să afecteze telescopul. Totuși, din  cauza faptului că nicio rachetă nu are o carenă foarte mare, acest scut termic și telescop au trebuit să fie pliate ca un origami pentru a încăpea în coconul de protecție al rachetei. Construirea scutului termic, testarea lui și asigurarea că acesta ar putea fi instalat în spațiu a fost procesul care a durat cel mai mult.

Prin urmare, deși lansarea telescopului Webb în data de 25 decembrie 2021 a fost importantă, acesta nu a fost sfârșitul călătoriei lui Webb de la concept la instrument științific perfect funcțional. Ca parte a procesului de desfășurare, au existat 344 de acțiuni în care o defecțiune într-un singur punct ar fi putut distruge telescopul. Din acest motiv, mulți dintre oamenii de știință și inginerii din domeniu au simțit faptul că telescopul are șanse destul de mari să eșueze.

Totuși, în cele din urmă, cercetătorii au reușit să desfășoare complet acest scut termic ultracomplex. Deși temperatura din partea orientată spre Soare a telescopului este de 55° Celsius, instrumentele științifice aflate de cealaltă parte a scutului au ajuns deja la temperatura de -199° C.

Telescopul James Webb încă trebuie să traverseze aproximativ 370.000 km pentru a ajunge pe o orbită în jurul unui punct stabil Lagrange, denumit L2. Oamenii de știință și inginerii trebuie să verifice și să alinieze cele 18 segmente ale oglinzii primare și să calibreze instrumentele științifice. Totuși, toată această muncă este considerată a fi o rutină atunci când vine vorba de nave spațiale științifice, cercetătorii având o experiență vastă în acest sens.

Prin urmare, comunitatea științifică pare destul de încrezătoare că telescopul spațial James Webb va începe să facă observații științifice în vara anului 2022.