TehnoȘtiri

SCINDAREA COMPANIEI TOSHIBA

(c) PAVLO GONCHAR/SIPA/AP

La începutul lunii noiembrie 2021, reprezentanții companiei Toshiba au anunțat faptul că giganta firmă urmează să se separe în trei companii de sine stătătoare. Având în vedere istoria bogată a companiei Toshiba, care a fost înființată în anul 1875, aceasta este o mișcare fără precedent a unei mari corporații japoneze.

Această decizie a rezultat din cauza lipsei conducerii guvernamentale, având ca urmare un deceniu de probleme auto-induse. Aceste probleme au cuprins practici contabile ilicite, realizate pentru a acoperi pierderi uriașe pe parcursul a șapte ani. Una dintre acestea este achiziționarea prematură a companiei Westinghouse Electric, decizie nefavorabilă după dezastrul de la centrala nucleară Fukushima Daiichi. Alte exemple includ problemele cu acționarii străini, care doreau demisia celor din conducere.

Tot în aceeași săptămână, reprezentanții companiei General Electric au declarat faptul că aceasta se va împărți în trei noi companii. Recent, alte două companii de renume, Hewlett Packard și Philips, au decis să se scindeze din cauza administrării dificile. O astfel de gestionare defectuoasă devine evidentă prin performanțele economice globale slabe ale conglomeratului, producându-se o scădere în valoare pentru acționari. În lumea afacerilor, acest fenomen este cunoscut sub numele de reducere de conglomerat.

„Toshiba a urmat o strategie de diversificare similară cu cea a GE. Totuși, rezultatele ambelor companii au fost slabe sau nu s-au ridicat la așteptările dorite, rezultând o reducere de conglomerat. Toshiba a suferit din cauza problemelor de conducere, precum și din cauza unei strategii deficitare de achiziții, în special în afacerea de generare a energiei nucleare, care a fost influențată de relația prea apropiată cu guvernul”, a declarat Yoshihito Takahashi, profesor de strategie în afaceri din cadrul Universității Senshu din Tokyo.

Conform noului plan, compania Toshiba va dezvolta sisteme energetice, sisteme de infrastructură și afacerile aferente în cadrul unei entități denumite Infrastructure Service Co. O a doua entitate va cuprinde dispozitivele electronice și business-ul cu medii de stocare și va purta numele de Device Co. Reprezentanții companiei Toshiba au mărturisit faptul că scopul este acela de a „diminua reducerea de conglomerat prin eliminarea unei mari părți din complexitatea structurală a companiei, permițând, în același timp, ambelor entități să urmărească strategii și reforme de creștere, iar managementul să fie mult mai concentrat”.

Cea de-a treia entitate va deveni un holding, acesta păstrând acțiunile la Kioxia Holdings (anterior denumită Toshiba Memory) și la Toshiba Tec. Cea din urmă companie este un producător de echipamente de birou, precum copiatoare și imprimante digitale și de dispozitive de afaceri, precum terminale POS și case de marcat electronice. Compania Kioxia produce memorii flash (inventate de compania Toshiba), SSD-uri, carduri de memorie SD și unități flash USB. Conducerea firmei Toshiba intenționează să vândă acțiunile entității Kioxia și să returneze „toate veniturile nete acționarilor cât mai curând posibil.”

Decizia radicală de divizare a conglomeratului este rezultatul unei investigații a unei comisii de revizuire strategică, care a fost înființată de consiliul Toshiba în luna iunie. Comitetul este format din cinci membri ai consiliului de administrație, consilieri financiari și juridici independenți. Misiunea comisiei a fost să găsească alternative strategice diferite pentru compania Toshiba, pentru a-i spori valoarea corporativă.

„Noile entități ar trebui să reușească acest lucru deoarece ele vor avea un scop mai restrâns, eliminându-se reducerea de conglomerat. Totuși, acestea vor trebui să înlăture condițiile birocratice care au împiedicat dezvoltarea companiei Toshiba și să rezolve problemele de guvernanță”, a adăugat Takahashi.

Reprezentanții companiei Toshiba se așteaptă ca separarea să fie finalizată până în a doua jumătate a anului 2023 și estimează că aceasta va costa aproximativ 10 miliarde de yeni sau 87 de milioane de dolari.