Oamenii au ajuns în Insulele Feroe, un arhipelag nord-atlantic situat între Islanda, Norvegia și Insulele Britanice, mai devreme decât speculau oamenii de știință. Acest eveniment a precedat sosirea vikingilor nordici în zonă cu aproximativ 300 de ani.
Cele mai timpurii dovezi directe ale așezărilor umane de pe Insulele Feroe datează de la sosirea vikingilor, adică în jurul anului 800 d.Hr. Totuși, boabele carbonizate de orz și polenul de cereale de pe insule, care datează din jurul anului 500 d.Hr., sugerează indirect faptul că pe insulă au existat obiceiuri agricole înainte de sosirea vikingilor.
În prezent, William D’Andrea și colegii acestuia din cadrul Observatorului Lamont-Doherty din New York au găsit dovezi concludente ale faptului că oamenii au ajuns pe Insulele Feroe cu cel puțin trei secole înaintea vikingilor.
Cercetătorii au colectat sedimente de pe fundul lacului Eiði din Eysturoy, a doua insulă ca mărime din arhipelag. Analiza sedimentelor a scos la iveală urme de ADN de oi, care datau din perioada 470-610 d.Hr. și urme de materii fecale provenite de la animale, datate în jurul anului 550 d.Hr. „Singurul mod în care oile puteau ajunge pe Insulele Feroe este prin transportarea acestora de către oameni”, a declarat D’Andrea.
În plus, ei au descoperit o creștere a cantității de ADN de plante asemănătoare ierbii, care datau dintr-o perioadă similară. „Acest lucru indică o schimbare a tipurilor de plante din acea zonă ca răspuns la pășunatul animalelor. Aceste dovezi sunt foarte concludente. Insulele Feroe au fost ocupate cu câteva secole mai devreme decât cele mai vechi situri arheologice nordice”, a adăugat D’Andrea.
Cercetătorii speculează că primii coloniști ar fi putut veni de pe Insulele Britanice. Conform unei analize a ADN-ului populației, acest lucru se datorează faptului că descendența maternă a oamenilor feroezi moderni este, în mare parte, din Insulele Britanice. De asemenea, nu este clar dacă nordicii aveau tehnologia de navigație necesară pentru a ajunge pe insule încă din anul 500 d.Hr. „Totuși, nu putem spune cu siguranță cine au fost primii coloniști”, a declarat D’Andrea.
„Împreună cu analizarea polenului și a siturilor arheologice, această cercetare este ultima piesă a puzzle-ului, care demonstrează definitiv așezarea umană pre-vikingă din Insulele Feroe”, a declarat Mike Church din cadrul Universității Durham, Marea Britanie.