TehnoȘtiri

DEZVOLTAREA UNUI SAC DE DORMIT PENTRU ASTRONAUȚI

(c) UT Southwestern Medical Center

Un sac de dormit care imită forța gravitațională ar putea împiedica umflarea ochilor astronauților în spațiu, reducând riscul de apariție a problemelor de vedere în cadrul călătoriilor lungi.

Aproximativ 70% dintre oamenii din spațiu experimentează modificări ale formei globilor oculari, acest lucru afectându-le uneori vederea.

Atunci când o persoană doarme în condiții normale, are loc o creștere de trei ori a presiunii din interiorul craniului, deoarece fluidele corporale sunt redistribuite. De obicei, această presiune este atenuată atunci când ne trezim. Totuși, în condiții microgravitație, acest lucru nu se întâmplă. Asta conduce la acumularea de lichide corporale în exces la nivelul capului și pune presiune pe ochi.

„În prezent, aceasta nu este o problemă majoră, deoarece astronauții pot pur și simplu să vă poarte lentile corective. Totuși, în cadrul călătorilor extinse în spațiu din viitor, acest fenomen ar putea deveni o problemă mare”, a declarat Benjamin Levine din cadrul UT Southwestern Medical Center din Texas.

Pentru a rezolva această problemă, Levine și colegii săi au conceput un sac de dormit care acoperă jumătatea inferioară a corpului și care aplică o forță de aspirație folosind un vid. Acest vid imită forța gravitațională, aspirând fluidele corpului departe de cap atunci când o persoană stă întinsă.

Echipa a testat sacul de dormit pe 10 persoane aflate pe Pământ. Deși cercetătorii nu au putut reproduce condițiile de microgravitație din spațiu, ei le-au cerut subiecților să se întindă în pat timp de 72 de ore. „Acest lucru recreează o presiune similară asupra globilor oculari ai unei persoane aflate în spații”, a declarat Levine.

După aceea, cercetătorii au repetat experimentul cu aceiași participanți după un interval de cel puțin 10 zile, dar, de data aceasta, fără sacul de dormit.

Aceștia au măsurat forma ochilor utilizând tomografia cu coerență optică și au descoperit faptul că utilizarea sacului de dormit a dus la o schimbare mai puțin dramatică a formei ochilor.

Fluxul sanguin cerebral și măsurarea tensiunii arteriale au arătat faptul că sacul de dormit nu a cauzat alte probleme. „Nu știm dacă acest lucru va funcționa pentru perioade mai lungi de timp, dar trebuie să aflăm”, a declarat Levine.

„Știm că, din diverse motive, echipajele au dificultăți în ceea ce privește somnul în spațiu. Aceasta va deveni o problemă mai mare doar atunci când vom începe să efectuăm misiuni mai mari, dincolo de orbita Pământului, așa că trebuie să ne ajutăm corpurile să facă față”, a declarat Iya Whiteley din cadrul Colegiului Universitar din Londra.