TehnoȘtiri

ADMINISTRAREA VACCINURILOR ÎMPOTRIVA COVID-19 CU AJUTORUL VENTUZELOR

(c) Alamy Stock Photo

Utilizarea unui dispozitiv de aspirație, într-o manieră similară cu tehnica de cupping, poate deveni o metodă de livrare a vaccinurilor împotriva covid-19.

Dispozitivul de aspirare este folosit în testele pe oameni ale unui vaccin experimental, pe bază de ADN, împotriva coronavirusului. În urma experimentelor efectuate pe șobolani cercetătorii au descoperit faptul că abordarea îmbunătățește răspunsul imun.

Cuppingul (terapia cu ventuze) folosește o serie de cupe încălzite, care sunt plasate pe piele. Pe măsură ce aerul din interiorul cupelor se răcește, se creează un vid parțial. Metoda este folosită în mai multe tipuri de terapii alternative, precum medicina tradițională chineză și are diferite beneficii, precum reducerea durerii și a inflamației. Totuși, până în prezent, nu s-au descoperit dovezi care să confirme aceste beneficii.

Atunci când vine vorba de vaccinuri, aspirația pare să facă celulele pielii să absoarbă un număr mai mare de particule de vaccin.

Dispozitivul de aspirare este folosit în cadrul testelor derulate pentru un vaccin împotriva covid-19, care produs de firma sud-coreeană de biotehnologie GeneOne Life Science. Vaccinul se bazează pe un mic cerc de ADN, denumit plasmidă, care codifică proteina spike a coronavirusului.

Inițial, vaccinul este injectat în pielea brațului. După aceea, mașina de aspirare, care are un orificiu cu un diametru de 6 milimetri, acționează asupra zonei injectate timp de 30 de secunde. „Procesul nu este dureros și nu lasă urme”, a declarat Hao Lin din cadrul Universității Rutgers din New Jersey, care a încercat dispozitivul.

În cadrul studiilor pe șobolani s-a demonstrat faptul că utilizarea aspirației a crescut de 100 de ori cantitatea de anticorpi produsă de animale.

„Acest lucru poate avea loc deoarece întinderea și apoi relaxarea celulelor pielii încurajează membranele lor celulare să absoarbă particule care erau anterior în afara celulei”, a declarat  Lin.

Tehnica ar putea ajuta la îmbunătățirea vaccinurilor pe bază de ADN și a terapiilor genetice bazate pe ADN. „Plasmidele ADN sunt stabile la temperatura camerei timp de un an. Totuși, în interiorul celulelor, acestea întâmpină dificultăți în ceea ce privește obținerea unei cantități suficiente de ADN. Speranța noastră este aceea că metoda de livrare bazată pe aspirare este un proces foarte ieftin și ușor, care poate fi realizat în acest domeniu în curs de dezvoltare”, a declarat Jonathan Singer, membru al echipei în cadrul Universității Rutgers.