Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în prezent, imunizarea previne anual între 4 și 5 milioane de decese. Cu toate acestea, prin utilizarea unor vaccinuri mai eficiente, ar putea fi evitate încă 1,5 milioane de decese.
Vaccinurile funcționează prin antrenarea sistemului imunitar să răspundă la infecția cu un anumit agent patogen, precum un virus, parazit sau o bacterie. La baza fiecărui vaccin se află un antigen: o moleculă mică, bazată pe o parte a agentului patogen, care declanșează răspunsul imun protector.
Cu toate acestea, majoritatea acestor molecule utilizate în cadrul vaccinurilor se bazează pe o singură componentă patogenă, precum proteina spike a virusului COVID SARS-CoV-2, lucru care limitează eficacitatea și capacitatea lor de a face față noilor mutații.
În prezent, Baseimmune, un start-up biotehnologic din Oxford, a dezvoltat un sistem bazat pe algoritmi, capabil să creeze antigeni care prezintă toate părțile agentului patogen. Tehnologia ar putea ajuta cercetătorii să dezvolte următoarea generație de vaccinuri universale, care să protejeze împotriva viitoarelor mutații ce ar putea evolua în boli majore.
„Problema majoră a vaccinurilor actuale este că acestea nu sunt concepute pentru a ține cont evoluția agenților patogeni și nu pot proteja împotriva viitoarelor mutații. Algoritmul nostru de predicție abordează toate aceste provocări, accelerând crearea de vaccinuri care vor rezista oricăror mutații ce vor apărea în viitor”, a declarat Phillip Kemlo, inginer de software și co-fondatorul companiei.
Pentru a crea modele de antigeni capabile să răspundă la un anumit agent patogen aflat în forma sa actuală, cât și la mutații probabile, care pot apărea în viitor, algoritmul de proiectare a vaccinului se bazează pe date genomice, epidemiologice, imunologice, clinice și evolutive
În luna ianuarie 2020, echipa de cercetare din cadrul Baseimmune a introdus în algoritmul lor date existente cu privire la virusul SARS-CoV-2. Sistemul a prezis corect mutațiile majore, precum variatele Alpha și Delta, care, la acel moment, nu apăruseră încă.
Recent, echipa a primit o finanțare de 3,5 milioane de lire sterline din partea Hoxton Ventures. Ei intenționează să folosească banii pentru a ajuta la crearea de vaccinuri universale cu scopul de a trata mai multe boli majore, inclusiv COVID și malarie.
„Am crescut în Brazilia și am văzut personal impactul bolilor infecțioase, deoarece mătușa mea și-a trăit toată viața cu efectele devastatoare ale poliomielitei, o boală care poate fi prevenită prin vaccin. Pandemia de COVID ne-a reamintit faptul că bolile infecțioase nu vor dispărea, așa că, pentru a ne proteja, trebuie să dezvoltăm cât mai rapid următoarea generație de vaccinuri”, a declarat co-fondatoarea Ariane Gomes.