TehnoȘtiri

ARMATA SUA VA TESTA CEA MAI PUTERNICĂ ARMĂ CU LASER

(c) General Atomics

În anul 2022, Armata SUA intenționează să testeze cea mai puternică armă cu laser realizată vreodată. Laserul, care este dezvoltat de către companiile General Atomics Electromagnetic Systems (GA-EMS) și Boeing, are o putere de 300 kilowați, este de dimensiunea unui container de transport și este montat pe un camion de mare tonaj.

„Arma laser compactă și de mare putere… va produce o putere letală, mai mare decât cea a tuturor dispozitivelor existente până în prezent”, a declarat Scott Forney, președintele companiei GA-EMS.

În anul 2014, Marina SUA a testat prima armă cu laser de înaltă energie, cunoscută sub numele de LaWS, pe vaporul USS Ponce. Puterea acelui laser a fost de aproximativ 30 kilowați. Majoritatea laserelor militare tind să opereze în intervalul 30-100 kilowați, ceea ce este util în principal pentru doborârea dronelor mici. Având în vedere acest lucru, noua armă reprezintă o evoluție semnificativă.

De obicei, astfel de arme se bazează pe utilizarea mai multor lasere industriale, care produc un singur fascicul. Totuși, noua armă folosește o serie de plăci mari de sticlă, care sunt conectate în serie. În trecut, astfel de plăci erau greu de utilizat din cauza căldurii reziduale și a problemelor legate de calitatea fasciculului. Totuși, experții din cadrul GA-EMS au declarat faptul că legarea lor în serie rezolvă aceste probleme și elimină nevoia de a combina fasciculele produse de mai multe lasere.

Noul laser face parte dintr-un proiect al Armatei SUA de dezvoltare a laserelor defensive care pot doborî diverse amenințări.

Justin Bronk din cadrul Royal United Services Institute a declarat faptul că laserul poate doborî ținte mai mari și poate ataca mai multe ținte în succesiune rapidă.

„Această tehnologie va putea acționa asupra unui număr mai mare de amenințări. De asemenea, laserul va putea doborî ținte care prezintă o fereastră foarte mică de acțiune, fie din cauza vitezei, fie a traiectoriei de zbor la o altitudine foarte mică. Acest lucru ar putea permite laserului să doboare rachete balistice și de croazieră, precum și drone, avioane și elicoptere”, a adăugat Bronk.