TehnoȘtiri

TEMPERATURILE DE PE PĂMÂNT VOR CREȘTE CU 2,7°C PESTE NIVELURILE PREINDUSTRIALE

(c) Achille Abboud/NurPhoto via Getty Images

Conform angajamentelor făcute de țări înainte de summitul climatic COP26, Pământul se va încălzi cu 2,7°C peste nivelurile preindustriale. Acesta este un nivel dezastruos, care ar putea conduce la inundații devastatoare, valuri de căldură și alte schimbări climatice ireversibile.

Estimarea sumbră relatată în cadrul Emissions Gap Report 2021, un raport al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu, folosește o analiză a promisiunilor guvernelor și a planurilor lor oficiale de reducere a emisiilor înainte de summitul din Glasgow.

Unul dintre obiectivele cheie ale COP26 (Conferința ONU privind schimbările climatice din 2021) este acela de a demara o serie de planuri noi și mai riguroase pentru prima dată de la Acordul de la Paris, care a avut loc în anul 2015. Totuși, în ciuda angajamentelor îndrăznețe din partea SUA, UE, Regatului Unit, Japoniei și altor țări poluatoare, precum China, obiectivele Acordului de la Paris, care au ca scop limitarea încălzirii la 1,5°C sau 2°C, nu vor putea fi atinse.

„Vestea bună este aceea că vedem că lucrurile se mișcă. În general, țările au prezentat planuri mai stricte. În același timp, acest lucru se întâmplă mult prea lent. Este ca și cum ai întoarce un supertanc. Progresul este pur și simplu prea lent. Facem pași mici în loc de salturi uriașe”, a declarat Anne Olhoff din cadrul Universității Tehnice din Danemarca, unul dintre autorii raportului.

În urma totalizării tuturor planurilor și angajamentelor s-a estimat că până în anul 2030 se vor produce cu 4 miliarde de tone de dioxid de carbon mai puțin decât se preconiza în planurile inițiale ale Acordului de la Paris.

Totuși, pentru a avea o șansă de a rămâne sub obiectivul de 1,5°C, emisiile anuale din anul 2030 să fie mai mici cu 28 de miliarde de tone decât ceea ce oferă planurile și angajamentele actuale. Emisiile din prezent sunt de aproximativ 40 de miliarde de tone. „Asta arată clar faptul că suntem departe de atingerea obiectivelor”, a declarat Olhoff. O țară cheie, care ar putea modifica ușor estimările, este India, care nu a prezentat încă un plan în acest sens.

O altă veste bună ar putea veni din analiza angajamentelor naționale pe termen lung (adică până în anul 2050 sau 2060) pentru atingerea neutralității din punct de vedere al emisiilor. Brazilia, China, UE, Rusia, SUA și Regatul Unit sunt printre țările și blocurile care și-au luat un astfel de angajament, deși doar câțiva au legiferat modificări pentru a-și îndeplini planurile.

Olhoff a descoperit faptul că dacă țările reduc emisiile în anii următori pe o traiectorie în conformitate cu acele ținte, planeta se va încălzi cu 2,2°C. Cu toate acestea, aceste reduceri de emisii pe termen scurt sunt departe de a fi garantate.

„Este un semn promițător că un număr tot mai mare de țări propun obiective de emisii nete zero. Totuși, dacă nu vedem și o schimbare clară a direcției emisiilor lor pe termen scurt, acele obiective pe termen lung nu vor rămâne fiabile, credibile sau chiar fezabile pentru foarte mult timp”, a declarat Olhoff.