TehnoȘtiri

VACCINAREA URȘILOR KOALA ÎMPOTRIVA CLAMIDIA

(c) Terry Walsh, University of the Sunshine Coast

În prezent, în cadrul unui studiu clinic, care are loc în Queensland, Australia, este testat un vaccin conceput pentru a proteja urșii koala împotriva clamidia.

Urșii Koala din Australia se află în pragul unei epidemii de chlamydia, unele populații fiind în totalitate testate pozitiv cu infecția cu transmitere sexuală. Răspândirea sa rapidă este considerată a fi un factor major al scăderii populației de koala.

Peter Timms și colegii acestuia din cadrul Universității Sunshine Coast din Queensland au studiat mai mult de un deceniu pentru a dezvolta un vaccin, cu scopul de a proteja urșii koala împotriva bolii, care poate conduce la infecții dureroase ale tractului urinar, pierderea controlului vezicii urinare, infertilitate, orbire și deces.

Vaccinul expune urșii koala la fragmente mici ale bacteriei Chlamydia pecorum. Acest lucru antrenează sistemul imunitar să recunoască și să atace agentul patogen în cazul în care animalul este infectat.

În urma a opt studii de mici dimensiuni s-a arătat faptul că vaccinul protejează urșii koala împotriva îmbolnăvirii și poate reduce severitatea simptomelor în cazul celor deja infectați.

În cadrul studiului actual, care este cel mai mare de acest fel, vaccinul va fi administrat într-o singură doză pentru 200 de urși koala, aflați la Spitalul Zoo Wildlife Australia din Beerwah, Queensland. Procesul de vaccinare a început în data de 15 octombrie.

Pentru a evalua eficacitatea vaccinului, Timms și colegii săi vor analiza câți dintre cei 200 de koala vaccinați sunt internați cu simptome de clamidia în următoarele 12 luni, comparativ cu 200 de koala nevaccinați.

Dacă vaccinul este aprobat pentru utilizare pe scară largă, acesta „ar putea ajuta la salvarea populațiilor de koala aflate deja pe cale de dispariție”, a declarat Timms. Echipa sa a constatat deja faptul că vaccinul, combinat cu alte tratamente veterinare, a fost eficient la restabilirea unei populații de koala aflată într-o zonă din sud-estul Queensland.

„Pentru a dezvolta un vaccin și împotriva bolii regăsite și în cazul oamenilor, care este cauzată de bacteria aferentă Chlamydia trachomatis, este posibil să se poată utiliza principii similare. Cred că acest proces va fi atent urmărit de comunitatea științifică”, a adăugat Timms.