TehnoȘtiri

EMBRIONII REALIZAȚI PRIN FERTILIZARE IN VITRO

(c) ZEPHYR/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Conform unor noi studii, embrionii care sunt adesea respinși de către clinicile de fertilizare in Vitro (FIV), din cauză că aceștia conțin unele celule aparent anormale, sunt la fel de susceptibili în a se dezvolta în copii sănătoși, la fel ca în cazul embrionilor fără anomalii cromozomiale.

Această descoperire evidențiază faptul că mulți oameni care încearcă să conceapă un copil cu ajutorul FIV vor avea mai mulți embrioni din care să aleagă și se pot îngrijora mai puțin cu privire la utilizarea celor ușor anormali.

Pentru a selecta embrionii cei mai viabili pentru implantare, clinicile FIV evaluează vizual forma și structura și fac deseori teste genetice. Aceste teste genetice anterioare implantării sunt utile pentru identificarea embrionilor cu anomalii cromozomiale majore, care nu au o probabilitate mare de supraviețuire. Totuși, în prezent există controverse cu privire la ceea ce trebuie făcut cu acei embrioni care prezintă doar un mic procent de celule cu anomalii cromozomiale. Aceștia sunt cunoscuți sub numele de embrioni mozaici.

Aproximativ 1 din 4 embrioni realizați prin FIV se dovedesc a fi mozaici. Din cauza riscurilor, precum avortul spontan sau dezvoltarea unor copii cu afecțiuni cromozomiale, acești embrioni sunt adesea aruncați sau folosiți ca ultimă opțiune.

Cu toate acestea, în urma a două studii, care vor fi prezentate în cadrul reuniunii anuale a Societății Americane de Medicină a Reproducerii și care va avea loc în data de 20 octombrie 2021 în Baltimore, Maryland, s-a sugerat faptul că aceste preocupări sunt nefondate.

În primul studiu, Andria Besser și colegii acesteia din cadrul Centrului de Fertilitate Langone al Universității din New York au monitorizat sarcinile a 35 de persoane cărora li s-au implantat embrioni mozaici. În urma testării care a avut loc la sfârșitul primului trimestru s-a arătat faptul că niciunul dintre fetuși nu avea anomalii cromozomiale.

În cel de-al doilea studiu, Antonio Capalbo din cadrul Igenomix, o companie globală de testare genetică, a comparat rezultatele sarcinilor în cazul a 484 de embrioni normali din punct de vedere cromozomial, 282 de embrioni mozaici de nivel scăzut și 131 de embrioni mozaici de nivel moderat, realizați prin FIV. Mozaicismul a fost clasificat ca fiind de nivel scăzut dacă aproximativ 20-30% din celulele embrionului au avut un număr anormal de cromozomi și moderat, dacă această cifră a fost de 30-50%

Ambele tipuri de embrioni mozaici au avut aceeași șansă de implantare ca și embrionii normali din punct de vedere cromozomial. În plus, aceștia au avut aceeași șansă (aproximativ 42%) de a conduce la nașterea cu succes a bebelușilor. În urma testării genetice a nou-născuților s-a constatat faptul că aceștia nu prezintă anomalii cromozomiale, indiferent de tipul de embrion.

Ar putea exista două motive pentru aceste constatări. Unul este acela că embrionii mozaici pot avea mecanisme de îndepărtare a celulelor  anormale pe măsură ce aceștia se dezvoltă. Celălalt, agreat atât de Besser, cât și de Capalbo și care este mai probabil, este acela că dificultățile de testare conduc la clasificarea greșită a multor embrioni ca fiind mozaici. Testarea embrionară este dificilă, deoarece implică prelevarea de cantități mici de ADN din stratul de celule care înconjoară embrionul, care sunt greu de analizat și care nu pot să nu reflecte starea cromozomială a embrionului în sine.

„În orice caz, nu par să existe rezultate negative asociate cu transferul acestor embrioni”, a declarat Capalbo.

Constatările sunt în concordanță cu munca recentă a lui Nathan Treff și Diego Marin din cadrul companiei americane de testare a reproducerii, Genomic Prediction. Aceștia au analizat rezultatele a peste 2700 de transferuri de embrioni mozaici cu ajutorul FIV și au constatat faptul că doar unul a condus la nașterea unui copil cu mozaicism. Totuși, acest mozaicism a avut o formă ușoară și nu a afectat sănătatea copilului.

„Aceste informații cu privire la embrionii mozaici ar putea scuti clienții FIV de o mulțime de îngrijorări inutile”, a declarat Capalbo. În urma sondajelor s-a constatat faptul că două treimi dintre clienții FIV care au doar embrioni mozaici decid să nu îi utilizeze, probabil din cauza riscurilor percepute. În plus, mai mult de o treime din clinicile FIV din SUA nu ar implanta embrioni mozaic.

„Vom vedea cu siguranță o schimbare în percepția embrionilor mozaici. Toată lumea era foarte îngrijorată în legătură cu transferul lor, pentru că pur și simplu nu erau cunoscute riscurile. Totuși, acum avem aceste date care să ne liniștească. Astfel, putem oferi mult mai multă siguranță oamenilor”, a declarat Besser.