TehnoȘtiri

DEZAVANTAJELE ADMINISTRĂRII DE PASTILE ANTIDEPRESIVE

(c) okskaz/Getty Images

În urma unui studiu s-a arătat faptul că persoanele care încetează să mai ia antidepresive, pentru că simt că nu mai au nevoie de ele, ar putea recidiva. Deși acest lucru ar putea reprezenta un motiv pentru a continua administrarea de astfel de medicamente pe termen nedefinit, problema este mai complexă.

În multe țări cu venituri ridicate, numărul persoanelor care iau antidepresive înregistrează niveluri record. De exemplu, în Anglia se estimează că una din 10 persoane utilizează antidepresive. Medicamentele pot provoca reacții adverse, precum scăderea libido-ului și tulburări ale somnului.

Unele persoane sunt de părere că medicii prescriu mult prea ușor aceste medicamente pacienților care s-ar putea simți mai bine în urma unor terapii psihologice sau prin schimbarea unor aspecte de viață. Totuși, persoanele care simt că beneficiază de medicamente percep uneori astfel de sentimente ca fiind „pill shaming”. În cadrul dezbaterilor ideologice cu privire la faptul că psihiatria modernă a devenit mult prea concentrată asupra produselor farmaceutice, situația curentă a devenit un subiect foarte important.

De asemenea, există o confuzie cu privire la modul în care aceste medicamente funcționează. Majoritatea antidepresivelor fac parte dintr-o anumită clasă de medicamente, denumită inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS). Pentru o lungă perioadă de timp, s-a crezut faptul că persoanele care se confruntă cu depresie au niveluri scăzute de serotonină, pe care SSRI-urii le restabilesc. Dacă acesta ar fi cazul, utilizarea de antidepresive pe tot parcursul vieții ar avea sens. Totuși, se pare că această teorie a „dezechilibrului chimic” a depresiei este greșită. Pentru moment, nu se cunoaște mecanismul biologic real a depresiei sau modul în care SSRI-urii o ameliorează în unele cazuri.

Ultimul studiu realizat nu răspunde la această întrebare, dar oferă câteva informații pentru persoanele care își evaluează opțiunile atunci când vine vorba de aceste medicamente. În cadrul acestuia au fost analizate 478 de persoane din Marea Britanie care foloseau un medicament antidepresiv și care se gândeau să nu mai ia pastilele. Aproximativ jumătate au continuat să folosească medicamentele, în timp ce restul persoanelor au primit tablete placebo în loc de pastilele lor obișnuite.

După un an, 56% dintre persoanele cărora li s-a administrat placebo au recidivat, comparativ cu 39% care au continuat să ia medicamentul. Altfel spus, pentru fiecare 10 persoane care se gândesc să renunțe la medicamentele antidepresive, aproximativ patru ar recidiva și puțin peste patru ar scăpa de depresie, indiferent de decizia luată. Pentru ceilalți, renunțarea la medicamente poate conduce la recidivarea bolii. „Deși riscul de recidivă este crescut în cazul persoanelor care renunță la medicamentație, acesta nu este cu mult mai mare în comparație cu cel al persoanelor care decid să continue tratamentul”, a declarat Tony Kendrick din cadrul Universității din Southampton, Marea Britanie.

Constatările sugerează că oricare dintre decizii este rezonabilă, iar alegerea pe care o fac oamenii depinde de preferințele lor personale. Pentru unii, riscul de a experimenta din nou depresia ar putea fi prea mare, în timp ce pentru alții, aceasta ar putea fi redus de dorința de a nu mai lua medicamente pe termen lung.

Kendrick subliniază faptul că oricine dorește să nu mai ia antidepresive ar trebui să facă acest lucru sub îndrumarea medicului. Persoanele care încetează să mai ia medicamentele pot experimenta brusc simptome de sevraj temporare, inclusiv stări de spirit scăzute și agitație, care pot fi confundate cu recidiva.

Problema simptomelor de sevraj care produc dependența de antidepresive a devenit recent recunoscută. Medicii obișnuiau să recomande reducerea utilizării acestor medicamente, adică administrarea a doar jumătate din doza normală timp de două săptămâni. Reprezentanții Colegiului Regal al Psihiatrilor din Marea Britanie au declarat faptul că perioada în care are loc reducerea dozei fi de ordinul lunilor, mai ales pentru o persoană a luat medicamentele timp de ani de zile.