TehnoȘtiri

NAȚIUNILE MAI SĂRACE VOR FI AFECTATE DE CREȘTEREA COSTURILOR ENERGIEI DIN CAUZA SCHIMBĂRILOR CLIMATICE

(c) Evgeniy Alyoshin / Alamy

Schimbările climatice vor conduce la o mică scădere a cheltuielilor globale pe energie până la sfârșitul secolului, dar multe țări cu venituri medii, inclusiv India, se confruntă cu o creștere a acestor costuri.

Cercetările efectuate de o echipă de cercetători, formată din membri din SUA și China, contrazic unele studii anterioare, care au sugerat faptul că un cost mai mare pentru energie ar fi unul dintre cele mai mari efecte financiare ale încălzirii globale.

„Costul global real al consumului de energie este mult mai mic decât credeau oamenii anterior. În multe cazuri, oamenii se așteaptă să apară un studiu care să sugereze faptul că schimbările climatice sunt mult mai grave decât ne așteptam [dar nu este cazul în situația de față]”, a declarat Solomon Hsiang din cadrul Universității din California, Berkeley, unul dintre autorii studiului.

Cu toate acestea, el spune că celălalt factor identificat de echipă este inegalitatea viitoarelor cheltuieli din diferite țări.

În loc să extrapoleze datele de la utilizarea energiei dintr-o anumită țară la o perspectivă globală, așa cum s-a realizat în cadrul unor cercetări anterioare, Hsiang și colegii săi au colectat date privind veniturile, temperatura și consumul de energie pentru 146 de țări, în perioada anilor 1971-2010.

Ei au folosit această metodă pentru a construi un model al modului în care cheltuielile pentru energie se vor schimba până în anul 2099, în 24.000 de zone geografice – fiecare având dimensiunea unei regiuni statale americane – în cadrul a două scenarii climatice utilizate pe scară largă.

Scenariul cu emisii ridicate ar presupune o economie mică, echivalentă cu 0,17% din PIB-ul global în 2099. Pentru un scenariu cu emisii mai scăzute – mai aproape de ceea ce lumea este pe cale să întâmpine – ar exista o scădere mai modestă, la aproximativ 0,08% din PIB-ul anului 2099. Se așteaptă ca țările cu venituri ridicate din prezent să aibă parte de cele mai mari economii, întrucât iernile mai blânde reduc cererea de energie pentru încălzire.

Între timp, zonele cu venituri medii din zonele tropicale și subtropicale, inclusiv părți din China, India, Indonezia și Mexic, vor cheltui mult mai mult datorită cererii crescute „dramatic” de energie electrică pentru răcire locuințelor, scriu autorii studiului. Se așteaptă ca multe țări cu venituri mici să fie prea sărace până în anul 2099 pentru a cheltui mai mulți bani pe energie, scriu autorii.

„Când începeți să vă gândiți la planificarea infrastructurii de energie electrică, oricine se află practic în mijlocul hărții, tropice și subtropice, trebuie să se întrebe dacă poate face față acestei cereri suplimentare datorate schimbărilor climatice. Există un element de planificare a infrastructurii care este urgent”, susține Hsiang.

Studiul face câteva presupuneri care lasă descoperirile sale deschise provocărilor. Presupune o creștere reală a prețului energiei cu 1,4% pe an după contabilizarea inflației și că mixul energetic din 2099 va fi același ca cel din prezent, mai degrabă decât o schimbare de transformare care va fi făcută departe de combustibilii fosili așa cum s-au angajat să facă țările.

Steve Pye din cadrul Colegiului Universitar din Londra susține că situația cheltuielilor pe energie ar putea arăta destul de diferit, dacă industria s-ar orienta către energia eoliană și solară, care ar presupune costuri mai mici. „Imaginați-vă că electricitatea ar putea fi extrem de ieftină în anul 2100 și, prin urmare, costurile nu reprezintă o barieră pentru grupurile cu venituri mai mici”, spune el.