TehnoȘtiri

SUBSTANȚA DIN CIUPERCILE PSIHEDELICE CARE POATE MODIFICA PERCEPȚIA OAMENILOR ASUPRA MUZICII

În urma unui studiu realizat de către oamenii de știință danezi, s-a determinat faptul că psilocibina, substanța psihedelică regăsită în ciupercile magice, poate afecta modul în care oamenii reacționează la muzică, din punct de vedere emoțional.

Anterior, substanța a fost utilizată cu un succes relativ în studiile clinice menite să trateze depresia. Uzual, aceste încercări implică utilizarea unor playlist-uri muzicale pentru a susține experiența psihedelică.

În urma altor studii s-a descoperit faptul că LSD, un alt medicament psihedelic, poate spori răspunsurile emoționale declanșate de muzică. În consecință, echipa de cercetare a dorit să afle dacă psilocibina are un efect similar.

Pentru a testa acest lucru, echipa de cercetare a supus un grup de 20 de participanți sănătoși la un scurt program de muzică, care cuprindea Variațiile Enigma de Elgar și Laudate Dominum de Mozart, înainte și după administrarea unei doze controlate de psilocibină. După fiecare piesă, cercetătorii au evaluat răspunsurile emoționale în conformitate cu scala muzicală emoțională Geneva (un chestionar conceput pentru a analiza emoțiile evocate muzical prin evaluarea răspunsului în categorii precum mirare, transcendență și liniște).

Aceștia au descoperit faptul că psilocibina a crescut răspunsul emoțional al participanților la muzică cu o medie de 60%.

„Acest lucru arată că asocierea psilocibinei cu muzica produce un puternic efect emoțional și credem că acest lucru va fi important pentru utilizarea terapeutică a substanțelor psihedelice în cazul în care acestea sunt aprobate pentru utilizare clinică”, a declarat Dea Siggaard Stenbæk, cercetătorul principal din cadrul studiului și profesor în cadrul Universității din Copenhaga.

„Interesant este că o parte din muzica pe care am folosit-o, mai exact faimoasa variantă <<Nimrod>> a lui Elgar (varianta a 9-a), descrie prietenul său apropiat, Augustus Jaeger. Jaeger l-a încurajat pe Elgar să scrie variațiile pentru a scăpa de depresie, așa că suntem încântați să o vedem folosită din nou pentru a ajuta la înțelegerea proceselor mintale”, a adăugat acesta.

În prezent, echipa intenționează să investigheze efectul muzicii asupra creierului în timp ce persoanele se află sub influența psilocibinei, folosind un scaner RMN.

„Aceasta este o dovadă suplimentară a potențialului utilizării muzicii pentru a facilita eficacitatea tratamentului cu substanțe psihedelice. Ceea ce trebuie să facem acum este să optimizăm această abordare prin individualizarea și personalizarea pieselor”, a declarat profesorul David Nutt, cercetător în psihedelică în cadrul Colegiul Imperial din Londra, care nu a fost implicat în cercetare.