TehnoȘtiri

COMOȚIILE CEREBRALE AFECTEAZĂ FERTILITATEA FEMEILOR

(c) Pixel-shot / Alamy

Conform unui studiu, în urma unei comoții, femeile pot prezenta o fertilitate scăzută pe o perioadă de până la 2 ani.

Pentru a studia efectele comoției asupra sarcinii, Martina Anto-Ocrah și colegii acesteia din cadrul Universității Rochester din New York au recrutat 102 femei care au avut o astfel de afecțiune și 143 de femei care au avut alte leziuni, care au necesitat o vizită la camera de urgență din Rochester, New York.

Participanții au avut vârste cuprinse între 18 și 45 de ani, iar aceia care au suferit o contuzie au avut răni la nivelul capului produse în urma unor accidente rutiere. De asemenea, au fost recrutate numai persoane care au avut o leziune suficient de gravă pentru a justifica o radiografie, dar care nu au suferit nici o fractură. „Am vrut să existe o paralelă psihologică între persoanele cu aceste leziuni și cele care au suferit o comoție cerebrală”, a declarat Anto-Ocrah.

Deoarece niciun participant nu a avut antecedente în ceea ce privește violența domestică, cercetătorii s-au putut concentra asupra efectului pe care o singură leziune îl poate avea asupra fertilității.

Echipa de cercetare a constatat faptul că, în perioada celor 24 de luni de la rănire, femeile care au suferit o contuzie au avut o rată de apariție a unei sarcini cu 76% mai mică decât ceilalți participanți la studiu. Rezultatele au rămas aceleași chiar și atunci când s-a luat în considerare etnia unei persoane, educația, utilizarea metodelor contraceptive și istoricul obstetric.

Persoanele care au raportat disfuncții sexuale la 6 până la 10 săptămâni după comoție au avut o rată de apariție a sarcinii cu 84% mai mică.

„Nu am fost surprinsă de rezultate. Știam deja că, în cazul unor femei, comoțiile afectează menstruația și pot provoca disfuncții sexuale. Așadar, nu am fost surprinși atunci când am descoperit că este afectată și fertilitatea. Pot exista mai multe cauze. Cu siguranță, există o dimensiune psihosocială mare. Se cunoaște faptul că acest tip de afecțiune poate conduce la dezvoltarea depresiei”, a declarat Anto-Ocrah.

Totuși, dincolo de asta, comoțiile pot afecta și hormonii cheie ai sarcinii. „Reglarea hormonală devine puțin ciudată. De exemplu, nivelurile progesteronului și ale estrogenului devin foarte neregulate”, a relatat ea.

Cu toate acestea, cercetătorii nu au luat în considerare dacă femeile intenționau să rămână însărcinate, iar Anto-Ocrah este de părere că următoarea cercetare ar trebui să se axeze în mod special pe acest lucru.

Anthony Kontos din cadrul Universității din Pittsburgh, Pennsylvania, este de părere că lipsa contabilității intenției de a rămâne gravidă este o limitare, dar „concluziile susțin impactul potențial al comoțiilor asupra fertilității femeilor”.

„Pentru a merge mai departe, cercetătorii ar trebui să examineze atât alți factori care ar putea fi asociați cu relația dintre comoție și sarcină, precum factorii de stres psihologic, cât și momentul sincronizării în ceea ce privește vârsta și ciclurile hormonale”, a adăugat acesta.

Anto-Ocrah a declarat faptul că multe dintre problemele cu care se confruntă femeile după o comoție sunt probabil trecute cu vederea și că există o ezitare cu privire la discutarea oricăror efecte asupra vieții sexuale după astfel de incidente.