TehnoȘtiri

PRINTAREA 3D A UNOR CLADIRI DIN BETON ȘI PODURI ÎN ZONELE AFECTATE DE DEZASTRE

(c) US Army Research and Development Center

În prezent, corpul de ingineri din cadrul armatei SUA poate imprima barăci de beton, buncăre și alte structuri în medii dificile. De asemenea, în cadrul programului de construcție automată a structurilor expediționale (ACES) s-a elaborat o serie de planuri pentru crearea primului pod printat 3D destinat vehiculelor, iar imprimantele prototip ar trebui să fie pe teren începând cu anul 2022.

„Prioritatea noastră a fost să dezvoltăm un sistem care utilizează tehnologia de imprimare 3D pentru utilizarea într-un mediu expedițional, în mod special în scopuri militare. Așadar, acesta trebuie să poată fi expediat într-un container, trebuie să utilizeze materiale locale, trebuie să lucreze într-un mediu murdar și să fie fiabil. Imprimantele comerciale, care utilizează materiale precum betonul, nu dispun de toate acest caracteristici. De exemplu, acestea necesită, de obicei, mortar special. Tehnologia ACES poate imprima 3D beton realizat cu agregate de origine locală”, a declarat Megan Kreiger, manager de program pentru construcții aditive în cadrul Centrului de Cercetare și Dezvoltare a Inginerilor SUA din Vicksburg, Mississippi.

În prezent, au fost deja dezvoltate mai multe prototipuri de imprimante ca parte a programului ACES, inclusiv unul denumit ACES Lite, realizat în parteneriat cu firma de echipamente de construcții Caterpillar. Acesta se aseamănă cu o macara portal, care dispune de un furtun legat la o pompă de beton într-un capăt și o duză care poziționează fluxul de beton pentru a construi structura strat cu strat în celălalt capăt.

Potrivit Corpului de Ingineri al Armatei SUA, unele tehnologii din cadrul ACES pot construi o structură într-o singură zi, cu un echipaj de trei oameni. Kreiger a declarat faptul că sistemul oferă și o mai mare libertate de design. De exemplu, o clădire demonstrativă de baracă printată 3D are ziduri care sunt curbate la bază pentru a oferi rezistență suplimentară. Izolația, protecția sau alte caracteristici pot fi încorporate după cum este necesar.

„Puteți crea forme complexe foarte ușor, fără niciun cost suplimentar”, a adăugat Kreiger.

Ea remarcă faptul că aceste clădiri tipărite 3D necesită în continuare acoperișuri și alte elemente finale. În zonele în care echipamentele, forța de muncă și materialele sunt abundente, beneficiile utilizării tehnologiei ACES pot fi relativ modeste. Totuși, hardware-ul va fi extrem de util în zone îndepărtate. Asta include situații de ajutor în caz de dezastru în cadrul cărora este necesară construirea rapidă de locuințe, poduri sau alte structuri.

În prezent, echipa lui Kreiger planifică efectuarea unor demonstrații suplimentare, inclusiv construirea primului pod imprimat 3D destinat vehiculelor.