Testele de sânge sunt vitale pentru depistarea și monitorizarea bolilor, dar, cel mai adesea, ele se realizează în apropierea unor zone mai populate, unde probele pot fi analizate într-un laborator. Observând necesitatea unui sistem mai portabil, cu care să se poată analiza probele de sânge în zonele rurale și îndepărtate, doi cercetători din India au dezvoltat un nou prototip, care este simplu, accesibil și ușor de utilizat oriunde este disponibilă o sursă de energie electrică.
Sangeeta Palekar este cercetătoarea din cadrul Colegiului de Inginerie și Management Shri Ramdeobaba (RCOEM) care a contribuit la conceperea noului design. Ea și colega acesteia, Jayu Kalambe, au înțeles cât de important poate fi un simplu test de sânge. „Testele de sânge de rutină pot ajuta la urmărirea și eliminarea multor boli potențiale”, a declarat Palekar, menționând faptul că testele de sânge reprezintă aproximativ o treime din toate testele patologice de laborator.
Multe dispozitive de laborator existente folosesc lumina pentru a analiza eșantionul de sânge. Pe măsură ce lumina trece printr-o substanță, intensitatea acesteia se schimbă în funcție de concentrația substanței prin care trece. În acest fel, pot fi cuantificați anumiți parametrii, precum nivelurile de globule roșii sau glucoză. Noul analizator conceput de către Palekar și Kalambe adoptă o abordare similară. Acesta implică un distribuitor automat de lichide care adaugă o cantitate controlată de reactiv în proba de sânge. După aceea, prin eșantion este emisă o lumină, iar un computer Raspberry Pi analizează datele. Sistemul poate fi adaptat pentru a analiza orice substanță biochimică din sânge prin simpla modificare a reactivului și a lungimii de undă utilizate.
Cercetătorii au început prin utilizarea unui kit de reactivi disponibil comercial pentru analiza nivelului de glucoză. Ei au testat acest reactiv și au descris rezultatele într-un studiu publicat în data de 27 august în cadrul revistei IEEE Sensors Journal. Atunci când au comparat datele obținute de analizorul lor biochimic cu rezultatele cunoscute obținute de echipamentele standard de laborator, cercetătorii au constatat faptul că datele erau aproape identice. Mai mult, dispozitivul putea obține rezultate exacte în doar jumătate de minut.
Palekar notează că există o mulțime de avantaje ale acestui design. „Platforma dezvoltată oferă avantajele automatizării, costuri reduse, portabilitate, instrumentare simplă, flexibilitate și o interfață ușor accesibilă. În general, cadrul propus este o soluție atractivă, care trebuie încorporată în zona resurselor reduse ca o platformă universală pentru toate analizele biochimice. Analizele pot fi realizate pur și simplu prin varierea lungimii de undă a luminii și a reactivului”, a explicat aceasta.
În continuare, Palekar și Kalambe sunt interesate să se extindă asupra diferitelor tipuri de analize de sânge care pot fi făcute, precum analizarea nivelul de proteine, a colesterolului, a trigliceridelor, a albuminei și a altor substanțe comune din sânge care sunt importante din punct de vedere medical. Palekar constată că hardware-ul ar putea fi simplificat în continuare cu soluțiile software potrivite. De asemenea, ea are în vedere încorporarea unei platforme IoT în proiectare, care ar putea fi utilă pentru monitorizarea de la distanță.