TehnoȘtiri

CONSUMUL REGULAT DE CAFEA POATE AJUTA LA PROTEJAREA INIMII

(c) BBC Science Focus Magazine

Indiferent dacă este vorba despre un Americano negru, cel mai fin espresso din lume sau un lapte de soia triplu fără spumă, băutul zilnic de cafea poate ajuta la reducerea riscului de apariție a accidentelor vasculare cerebrale și a bolilor de inimă fatale.

Cercetătorii din cadrul Centrului pentru Inimă și Boli Vasculare din Universitatea Semmelweis, Budapesta, Ungaria, au descoperit că un consum de până la trei căni de cafea pe zi poate ajuta la protejarea sistemului cardiovascular.

Echipa de cercetători a studiat datele provenite de la aproximativ 500.000 de persoane, înregistrate în Biobanca din Marea Britanie, cu o vârstă medie de 56 de ani și fără semne de boli de inimă în momentul recrutării. Aceștia au împărțit datele în trei categorii, în funcție de obiceiurile lor de a bea cafea/nebăutori, până la trei pahare pe zi și mai mult de trei pahare pe zi.

Când a ajustat datele pentru a influența factorii precum vârsta, sexul, greutatea, înălțimea, activitatea fizică, tensiunea arterială, diabetul, colesterolul, starea socioeconomică și aportul obișnuit de alcool, carne, ceai, fructe și legume, cercetătorii au descoperit că cei care obișnuiau să bea trei căni de cafea într-o singură zi au avut un risc cu 12% mai mic de deces din toate cauzele, un risc cu 17% mai mic de deces în cazul bolilor cardiovasculare și un risc cu 21% mai mic de accident vascular cerebral.

„Din cunoștințele noastre, acesta este cel mai mare studiu care evaluează sistematic efectele cardiovasculare ale consumului regulat de cafea, la o populație fără boli de inimă diagnosticate”, a declarat autorul studiului, dr. Judit Simon.

Rezultatele noastre sugerează că este sigur consumul regulat de cafea, deoarece chiar și aportul zilnic ridicat nu a fost asociat cu rezultate cardiovasculare negative și cu mortalitate în toate cauzele, după o urmărire pe o perioadă de 10 până la 15 ani.

„Mai mult, 0,5 până la 3 cești de cafea pe zi au fost asociate independent cu riscuri mai mici de accident vascular cerebral, deces din cauza bolilor cardiovasculare și deces din orice altă cauză.”

Pentru a investiga în continuare efectul, cercetătorii au folosit date de la peste 30.000 de participanți din cadrul Biobăncii din Marea Britanie care au fost supuși scanărilor de imagistică prin rezonanță magnetică (RMN) pentru a determina structura și capacitatea de funcționare a inimii lor.

„Analiza imagistică a indicat faptul că, în comparație cu participanții care nu beau cafea în mod regulat, consumatorii zilnici aveau inimi de dimensiuni mai sănătoase. Acest lucru a fost consecvent cu inversarea efectelor dăunătoare ale îmbătrânirii asupra inimii”, a declarat Simon.

„Constatările noastre sugerează că se poate consuma cafea în cantități de pana la trei câni pe zi și este asociat cu rezultate cardiovasculare favorabile. În timp ce sunt necesare studii suplimentare pentru a explica mecanismele care stau la baza, beneficiile observate ar putea fi parțial explicate prin modificări pozitive ale structurii și funcției cardiace.”