TehnoȘtiri

DISPOZITIV INJECTABIL CARE ÎȚI POATE CITI GÂNDURILE

(c) BBC Science Focus Magazine

În viitor, un nou tip de biosenzor injectabil va putea să îți citească gândurile sau vei putea să comunici prin intermediul acestuia, folosindu-ți doar mintea.

Cercetătorii din spatele dispozitivului „NeuroSWARM3” au menționat faptul că nanosenzorii placați cu aur, care sunt de mărimea unei singure particule virale, ar putea călătorii prin fluxul sanguin și traversa bariera dintre sânge și creier. Odată ajunși în interiorul creierului, ar acționa precum o antenă, transformând activitatea neutră în semnale optice care ar putea fi transmise direct către un dispozitiv extern.

Oamenii de știință din cadrul Universității din California, Santa Cruz, consideră faptul că pe termen scurt, acest dispozitiv ar putea ajuta la o mai bună înțelegere a misterelor psihologiei cognitive. Pe termen lung, potențialele aplicații par să facă parte din domeniul operelor științific-fantastice: să compui mesaje cu gândul, să controlezi exoschelete cu mintea, precum și abilitatea de a monitoriza boli neurologice fără proceduri invazive.

„NeuroSWARM3 poate converti semnalele care acompaniază gândurile în semnale măsurabile de la distanță, pentru o interfață creier-dispozitiv de mare precizie”, a declarat A. Ali Yanik, coautor al studiului.

Tehnologia funcționează prin atingerea semnalelor electrice pe care neuronii le utilizează să transmită informația între aceștia. Acest lucru se întâmplă în orice moment, inclusiv în timpul mișcării și al gândirii. NeuroSWARM3 este un nou mod de a monitoriza activitatea electrică. De fapt, cele mai recente cercetări ale lui Yanik arată faptul că este destul de dificil să înregistrezi activitatea individuală a celulelor cerebrale.

Într-un interviu pentru BBC Science Focus Magazine, Yanick a declarat faptul că „această tehnologie este similară cu RFID (radio-frequency identification), o metodă de identificare și stocare a datelor de la distanță prin intermediul undelor radio. „Cu ajutorul tehnologiei RFID, semnalul este dispersat într-o primă fază, urmând ca mai apoi semnalul static obținut să fie redat sub forma unui cod de bare. În cazul nostru, avem acest cod de bare, care reprezintă semnalul electrofiziologic al celulelor, însă nu este unul static și obținerea acestuia se face wireless.”

Faptul că tehnologia funcționează la scară nanometrică este ceea ce o face incredibilă. În ciuda dimensiunilor mici, fiecare particulă nanosenzorială include un transfer wireless de energie, traducere electronică a semnalelor neuronale, precum și difuzarea acestor semnale. Mai mult decât atât, datorită faptului că neurosenzorii pot trece de bariera hematoencefalică, aceștia pot fi injectați direct în fluxul sanguin.

Încă nu au fost efectuate studii clinice asupra animalelor sau oamenilor, însă dacă se vor efectua teste în viitorul apropiat, procedura ar fi mai puțin invazivă decât tehnologiile deja existente, precum Neuralink-ul lui Elon Musk. În timp ce acest lucru necesită un microcip implantat chirurgical și fire amplasate în partea laterală a craniului unei persoane, NeuroSWARM3 nu necesită intervenții chirurgicale, implanturi sau fire. De asemenea, nanoparticulele sunt continuu.