Acasă Inginerie medicală REGENERAREA CARTILAJULUI DETERIORAT DIN ARTICULAȚII

REGENERAREA CARTILAJULUI DETERIORAT DIN ARTICULAȚII

131
0
(c) ANNE WESTON, FRANCIS CRICK INSTITUTE/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Un nou hidrogel ar putea ajuta la îmbunătățirea tratamentului cartilajelor deteriorate ale genunchilor și a altor articulații. Proprietățile unice ale gelului, care asigură o schelă pe care celulele cartilajului să crească, permit implantarea acestuia printr-o intervenție chirurgicală minim invazivă.

„În curând vom începe testările pe oameni”, declară Qiuning Lin de la Universitatea Shanghai Jiao Tong din China.

Proprietatea cheie a gelului dezvoltat de Lin și colegii ei este că nu se fixează până când nu este expus la lumină ultravioletă timp de aproximativ 10 secunde și apoi o face rapid. De asemenea, se leagă puternic de cartilajul din jur și este suficient de puternic pentru a-și menține forma pe parcursul lunilor necesare astfel încât cartilajul nou să crească.

Tratarea leziunilor cartilajului este dificilă deoarece țesutul nu se vindecă bine sau chiar deloc la adulți. Este posibil să se încerce repararea cartilajului prin implantarea celulelor cartilaginoase, de obicei prelevate de la persoana tratată, pentru a regenera zonele deteriorate. Deși acest lucru a fost făcut din 1987, există multe obstacole.

Una dintre principalele provocări a fost fixarea fermă a celulelor în zona afectată, constată Lin. O metodă este de a aplica un plasture pentru a le menține în loc, dar acest lucru necesită o intervenție chirurgicală deschisă decât o operație minim invazivă. Acest lucru înseamnă că timpul de recuperare este mai mare și persoanele operate nu pot pune greutate pe articulație pentru o perioadă lungă de timp.

Gelul poate rezolva această problemă. Acesta poate fi aplicat în timpul unei intervenții chirurgicale minim invazivă și fixează celulele într-un loc stabilit. În testele efectuate la porci, defectele cartilajului au fost bine vindecate la șase luni după ce gelul, încărcat cu celule cartilaginoase, a fost aplicat. Când gelul a fost aplicat fără aceste celule, vindecarea a fost minimă.

Studiile pe animale au implicat tratarea cartilajului articular avariat, care acoperea capătul oaselor. Cu toate acestea, multe leziuni la genunchi implică deteriorarea meniscului, cartilajul care se află între oase. Ar fi necesare studii suplimentare pe animale pentru a stabili dacă repararea meniscului este fezabilă, spune Lin.

Gelul poate fi folosit și pentru ingineria țesuturilor pielii, iar un studiu clinic este deja în curs de desfășurare. „S-au obținut niște rezultate promițătoare”, relatează Lin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.